L'horari de les terrasses tensiona el govern de Colau

Collboni es desmarca dels comuns i nega cap intenció de reduir l'horari nocturn

2 min
Terrasses de l'avinguda Gaudi de Barcelona

BarcelonaLa massiva ampliació de terrasses de bars i restaurants a la ciutat de Barcelona està provocant tensions entre l'equip de govern de l'alcaldessa Ada Colau. Només sis dies després que el govern municipal confirmés a l'ARA que es plantejava avançar l'horari de tancament de les terrasses per alleugerir l'excés de soroll en onze zones crítiques de la ciutat, el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, ha assegurat que no serà així de cap de les maneres. "Hem dit que en les àrees tensionades no es consolidaran les terrasses postcovid, però en cap cas s’ha parlat d’horaris. Tothom pot estar molt tranquil perquè això no va d’horaris, va d’ús de l’espai públic”, ha dit aquest dijous en una nova topada amb els seus socis de govern.

El cert és que no fa ni una setmana el govern municipal sortia al pas de les queixes de veïns que proliferen en diversos punts de la ciutat i assegurava que començaria per Enric Granados a buscar solucions contra el soroll nocturn i que ho faria parlant amb els restauradors i els mateixos veïns. Tal com va avançar l'ARA, part del remei que s'estudiava passa per avançar una hora l'horari de tancament de les terrasses en els onze punts detectats com els més problemàtics. De fet, el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, parlava de "microcirurgies" que s'adaptarien a la problemàtica específica de cada zona per garantir el descans dels veïns a partir de les 23 h.

La proposta, en tot cas, topa de ple amb el Gremi de Restauradors i organitzacions patronals com Foment, Pimec o Barcelona Oberta, que ja han emès un comunicat conjunt oposant-se a qualsevol canvi en els horaris i retraient també al govern de Colau que hagi confirmat, això sí, que les terrasses ampliades durant la pandèmia s'eliminaran en sis zones de l'Eixample que es consideren força saturades.

Collboni ha sortit al pas de l'esverament que ha provocat entre els restauradors obrir el meló dels horaris i ha descartat qualsevol canvi en aquest sentit, fet que ha desencadenat l'enèsima discrepància amb els seus socis de govern en un tema, el de les terrasses, en què els comuns sí que compten amb el suport d'ERC, tal com va quedar clar a l'últim ple municipal.

Els problemes de soroll a la ciutat han guanyat protagonisme i visibilitat als barris. Veïns d'una vintena de zones de Barcelona que pateixen els problemes derivats d'un excés de decibels (en molts casos lligats a les terrasses) han començat a organitzar-se i preparen una manifestació per al 16 de juny a la plaça Sant Jaume per denunciar que el soroll "mata". De fet, el govern de Colau ja ha avançat que aquest mes faran controls sonomètrics a les onze zones més crítiques per veure l'abast del problema. Els 45 decibels és el límit que fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per preservar la salut en horari nocturn, mentre que durant el dia el topall és una mica més permissiu, de 53 decibels.

stats