Societat 06/07/2015

La imatge més inusual de la Via Làctia

El satèl·lit Gaia de l'Agència Espacial Europea elabora un mapa en tres dimensions de la galàxia

Efe
1 min
La inusual imatge de la Via Làctia que ha obtingut el satèl·lit Gaia de l'Agència Espacial Europea / EFE

ParísL'Agència Espacial Europea ha aconseguit una inusual fotografia de la Via Làctia feta pel satèl·lit Gaia, un giny que té com a missió elaborar un mapa en tres dimensions de la galàxia i generar un catàleg de 1.000 milions d'estrelles.

La imatge, en la qual també apareixen les galàxies veïnes conegudes amb el nom de 'Núvols de Magalaes', mostra la silueta de la Via Làctia de perfil. Les regions més brillants de la instantània indiquen una major concentració d'estrelles, mentre que les regions més fosques corresponen a densos núvols interestel·lars de gas i pols que absorbeixen la llum de les estrelles en interposar-se en la línia de visió.

La imatge mostra el que es coneix com a plànol galàctic, és a dir, la projecció al cel del disc galàctic, una estructura plana d'uns 100.000 anys llum de diàmetre i un gruix de només 1.000 anys llum. Més enllà del plànol només són visibles uns pocs objectes, especialment els 'Núvols de Magalaes' —tant la galàxia gran com la petita—, i dues galàxies nanes que orbiten al voltant de la Via Làctia.

stats