Societat 10/03/2015

El mercat del peix de Mercabarna, investigat per un presumpte frau milionari

L'Agència Tributària sospita que una vintena de majoristes podrien estar ocultant més del 30% de les vendes

Ara
2 min
Funcionaris de l'Agència Tributària, a Mercabarna, durant l'escorcoll / MANOLO GARCÍA

BarcelonaTècnics de l'Agència Tributària (AEAT) acompanyats d'agents dels Mossos d'Esquadra han escorcollat aquest matí 23 parades i 10 oficines del Mercat Central del Peix de Mercabarna a Barcelona per un suposat frau fiscal que podria superar els 100 milions d'euros. La inspecció acabarà aquest dimecres, amb l'últim registre d'una de les companyies.

Segons ha informat la delegació del govern espanyol a Catalunya i l'Agència Tributària, un total de 106 funcionaris de l'AEAT de Catalunya, Aragó i València, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, han dut a terme els escorcolls als locals d'una vintena de societats majoristes que operen a Mercabarna. Les societats inspeccionades declaraven una facturació anual superior als 300 milions d'euros, i segons l'Agència Tributària, podrien estar ocultant més del 30% de les seves vendes reals.

Segons les investigacions realitzades prèviament, les societats que estan sent escorcollades disposaven d'un sistema informàtic que permetia seleccionar a voluntat les vendes que decidien ocultar en la seva comptabilitat i en les declaracions tributàries.

L'operació, denominada White, implica l'inici d'actuacions inspectores sobre un total de 20 societats dedicades al comerç a l'engròs de peix i que operen a Mercabarna. Paral·lelament a les actuacions als llocs de venda i oficines de les societats que s'ha iniciat aquest matí, l'Agència Tributària ha iniciat actuacions inspectores sobre set persones físiques vinculades a algunes de les societats.

L'Agència Tributària va iniciar la seva investigació a mitjans del 2014, després de comprovar que les societats inspeccionades estarien en possessió d'un sistema informàtic que permetia ocultar "deliberadament i a voluntat", segons els inspectors, un important volum de la seva facturació.

Les dades sobre vendes s'introduïen al servidor informàtic de cadascuna de les societats a través de pantalles tàctils. Segons els inspectors, el sistema utilitzat per les societats inspeccionades identificava amb una sèrie de codis concrets aquelles vendes que s'ocultaven en la comptabilitat i en les corresponents declaracions tributàries de les empreses.

L'Agència Tributària ha informat que les societats inspeccionades declaraven una facturació conjunta de més de 300 milions d'euros anuals, però les estimacions prèvies derivades de la investigació fan suposar que la facturació oculta podria suposar més d'un 30% de vendes addicionals a les efectivament declarades.

Els inspectors han comprovat que les societats comptaven amb uns marges nets de beneficis sobre el volum de vendes anormalment baixos, que en rares ocasions superaven l'1,5%, cosa que els va fer sospitar de la seva comptabilitat.

Altres indicis també els van indicar que era habitual el maneig de grans quantitats en efectiu per part dels responsables de les societats afectades per aquesta investigació i la insuficient documentació dels justificants de venda que els majoristes oferien en les seves operacions amb clients. Durant la fase prèvia d'investigació, l'Agència Tributària ha pogut comprovar que en alguns d'aquests justificants s'incloïen els codis especials incorporats a les vendes que no serien comptabilitzades.

stats