Societat 07/11/2014

Barcelona inspeccionarà 400 habitatges buits de bancs per posar-los a lloguer social

Els pisos són de Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs i el Maresme

Núria Martínez / Acn
2 min
Segon desnonament aturat aquest dilluns a Nou Barris, al carrer Robert Robert, 2 / CÈLIA ATSET

BarcelonaDilluns passat, la mobilització d'una cinquantena de veïns va evitar dos dels 16 desnonaments previstos a Nou Barris. Tot i l'incansable lluita, no van poder evitar que una desena de desnonaments es produïssin, en un dia negre més per a Nou Barris. Es tracta del districte més pobre de Barcelona i un dels més castigats pel que fa als desallotjaments. Davant d'aquests fets, ICV-EUiA va demanar al govern municipal la celebració d'un ple extraordinari sobre desnonaments per impulsar mesures per a frenar aquest drama. L'executiu va acceptar la petició i se celebrarà dijous 13 de novembre. Amb aquest context, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat avui que accelera les mesures per ampliar el parc d'habitatge de lloguer social.

Fins ara, i dins del programa d'inspecció per detectar pisos buits o desocupats permanentment, l'Ajuntament disposa d'un primer llistat de 398 habitatges desocupats propietats d'entitats financeres en els barris de Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs i el Maresme. Els pròxims mesos seguirà l'actuació per detectar més habitatges buit en altres barris de la capital catalana. El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha explicat que ara, un cop detectats aquests pisos, començarà una feina d'inspecció que s'allargarà fins el 31 de gener del 2015, que consistirà en determinar si realment aquests pisos acumulen dos anys desocupats.

Un cop comprovat si el pis realment acumula dos anys desocupat, l'Ajuntament oferirà a les entitats financeres tres possibles solucions. Una primera seria que la mateixa entitat posi la propietat al mercat de lloguer, però amb preus socials de màxim de 300 euros al mes. Una segona via seria lliurar l'habitatge al mateix Ajuntament a un preu social per posar-lo a lloguer i una tercera via seria iniciar un procés de sanció que podria arribar fins als 90.000 euros. Segons ha explicat Vives, han doblat el nombre d'habitages per a ús social. Al 2010 acumulaven 1.140 i a finals del mes de setembre d'aquest any aquesta borsa és de 2.248 habitatges.

Vives també ha parlat sobre el programa de cessió d'habitatge per captar 200 pisos en el mercat privat per destinar a lloguer social. Es posaran a lloguer amb un preu màxim de 300 euros al mes.

stats