La lava s'empassa cases i cultius a La Palma mentre avança cap al mar

Es calcula que un centenar d'habitatges han quedat sepultats per l'erupció

Ara
3 min
Una casa crema per lava a la zona residencial de Los Campitos a Los Llanos de Aridane, a l’illa canària de La Palma

BarcelonaLenta però imparable, la lava del volcà que ha entrat en erupció a l'illa de La Palma avança cap a la costa. Tot i que en un primer moment s'havia dit que podia tocar el mar aquest dilluns, finalment els tècnics han comprovat que la lava més a poc a poc del que es preveia. "Encara queda la meitat del camí recorregut per arribar al mar", ha dit Miguel Ángel Morcuende, director tècnic de Pevolca (Pla d'emergències volcàniques de Canàries). Ara bé, això no significa que l'erupció hagi frenat la seva activitat, un extrem que s'haurà d'acabar de confirmar en les properes hores. Els tècnics també han dit que hi ha un centenar d'habitatges afectats per l'erupció, perquè al seu pas, el riu de lava, d'uns sis metres d'alçada, es "menja literalment" tot el que troba al seu pas, segons ha explicat el president del Cabildo Insular de La Palma, Mariano Hernández Zapata: un centenar de cases han quedat arrasades i l'escola dels Campitos, al municipi d'El Paso, ha quedat sepultada, així com infraestructures i cultius. El volcà està emetent entre 6.000 i 9.000 tones de diòxid de sofre al dia. Fins ara, unes 5.000 persones han hagut de ser evacuades a causa del fenomen natural, en una illa d’uns 80.000 habitants.

Els veïns s'ho miren amb impotència. L'expectació que genera un espectacle natural d'aquestes proporcions dona pas a la desolació de no poder fer res davant la força de la natura, que sepulta "la feina de tota una vida", diuen els habitants que han perdut casa seva. El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, s’ha compromès a ajudar els afectats que han perdut les cases o els cultius, així com a restablir les infraestructures arrasades per l’erupció, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha assegurat que treballaran perquè l'economia de la població "no quedi danyada" i es pugui "recuperar tot el que s'ha danyat i perdut". Malgrat tot, recuperar per a l'agricultura el sòl volcànic que deixarà l’erupció serà "un procés bastant lent", ja que podria trigar més de vint anys a tornar a ser fèrtil, segons ha explicat l'investigador del Reial Jardí Botànic Sergio Pérez Ortega.

Un abans i un després

Sigui com sigui, sembla clar que l'erupció marcarà un abans i un després a La Palma. El president de la Creu Roja de les Canàries, Antonio Rico, ha alertat que l’erupció pot causar “un deteriorament de la convivència” per a les persones que han hagut d’interrompre la seva activitat habitual per un temps impossible de predir. Segons Rico, han “deixat enrere” bona part de la seva història i de la seva vida. És una “veritable catàstrofe”, ha advertit. En unes polèmiques declaracions, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha defensat en canvi que l'erupció pot servir de "reclam" turístic.

El dubte ara és com reaccionarà el mar quan hi arribi la lava. El pla especial d'emergències per risc volcànic de les Canàries (Pevolca) intensificarà el dispositiu, perquè es preveu que es generin explosions i emissions de gasos nocius. Capitania Marítima ha establert un perímetre de seguretat al mar i per terra també s'hi impedirà l'accés. El catedràtic de geologia de la Universitat de Las Palmas José Mangas ha advertit que els rius de lava poden crear una pluja àcida quan arribin al mar. En canvi, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) veu "poc probable en aquests moments" que es produeixi pluja àcida a les zones poblades a conseqüència dels gasos tòxics que surten de l'erupció volcànica, tot i que és una hipòtesi que no es pot descartar.

stats