09/02/2016

L’escola dels Maristes no va alertar els pares del cas de pederàstia

4 min
El pare que va destapar el cas dels abusos sexuals a l’escola Maristes Sants-Les Corts ja ha recopilat desenes de testimonis d’altres víctimes.

BarcelonaL’escola Maristes Sants-Les Corts no va avisar els pares dels alumnes que hi havia hagut un cas de pederàstia quan una família ho va denunciar per primera vegada el 2011. Tot i que Joaquín Benítez, professor de gimnàstica, va admetre els abusos sexuals, ningú no en va informar els pares perquè investiguessin si els seus fills també en podien haver estat víctimes i, si era el cas, buscar-los ajuda professional.

No era legalment imprescindible, no ho marcava cap protocol, però hauria servit per estalviar molts anys de patiment en solitud a les víctimes. “El centre va actuar correctament denunciant, però si el professor havia reconegut els abusos, podia haver fet una actuació preventiva amb les famílies per saber si més alumnes havien patit maltractaments”, explica l’advocada penalista Núria Martí, de la Fundació Vicki Bernadet, especialitzada en l’atenció i prevenció de casos d’abusos sexuals a menors.

La psicòloga Pilar Polo, que atén aquesta mena de casos a la Fundació Vicki Bernadet, recorda que les conseqüències dels abusos sexuals poden durar molts anys, o fins i tot tota la vida, i que costa molt de temps que les víctimes es decideixin a explicar què els ha passat. Saber com més aviat millor si una persona ha patit abusos sexuals pot ajudar-la en el procés terapèutic. Si els Maristes haguessin comunicat el cas als pares potser la vida d’algunes de les víctimes de Benítez hauria sigut menys difícil.

El noi que ha permès destapar el cas Maristes, el fill del Manuel -que prefereix no dir el cognom per protegir-lo-, va explicar els abusos a la família tres anys després que s’acabessin, el 2013, quan patia una greu depressió. Hauria sofert abusos sexuals entre el 2007 i el 2010. Fins al mes passat, després de dos anys en mans de psicòlegs i cinc anys després dels fets, no va estar prou preparat per denunciar-ho.

Segons Martí, aquest va ser un cas precoç, perquè molts abusos no es denuncien fins que les víctimes tenen més de 25 o 30 anys. Això afegeix un problema: aquests delictes -com la majoria, amb excepcions com el terrorisme- prescriuen. Ho fan en funció de la gravetat i de la pena que comportarien. El temps comença a comptar quan la víctima compleix els 18 anys. Això vol dir que alguns abusos poden prescriure quan l’afectat ha complert els 23 i d’altres quan en té 28, 33 o 38. Quan una víctima ha complert els 38 ja no hi ha res a fer, qualsevol cas d’abusos sexuals d’abans que tingués 18 anys ha prescrit. Tot i això Polo diu que des de la Fundació poden recomanar que les víctimes denunciïn casos que potser han prescrit, com a “mesura terapèutica”.

“Sempre hem estat i estem al costat de les víctimes”, asseguraven els Maristes ahir en un comunicat en què també deien que els fets denunciats “contradiuen i menyscaben” els “valors i principis” de les seves escoles. El 2013, deien, van posar en marxa un protocol específic pels casos d’abusos sexuals. L’Associació de Pares i Mares d’Alumnes de l’escola va reclamar dissabte una “reunió urgent” amb la direcció per “revisar” tots els protocols perquè un cas així no torni a passar.

De fet, l’escola no va complir del tot el protocol vigent. Va denunciar el cas a la Fiscalia de Menors i Benítez va deixar d’ensenyar-hi, però amb això no n’hi ha prou. El Protocol marc d’actuacions en casos d’abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors -firmat el 2006 pel Govern, el Síndic de Greuges, la Fiscalia i la Delegació del govern espanyol- indica que qualsevol escola ha d’avisar la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i la Fiscalia de Menors, en cas que hi hagi sospites d’abusos. La DGAIA ha confirmat que a ells no els ho van comunicar. El Govern no sabia res d’aquest cas.

Segons van explicar els Maristes en un comunicat la setmana passada, quan Benítez va admetre els abusos va quedar “desvinculat” de l’escola. Però tot indica que no el van fer fora: segons la Fiscalia l’home va acceptar una “baixa voluntària”, o sigui que van fer un pacte. L’ARA s’ha posat en contacte amb els Maristes per demanar que aclareixin com va marxar Benítez, per què no van comunicar el cas a la DGAIA i que difonguin el protocol per a aquesta mena de situacions que van aprovar el 2013. Han contestat que no donaran més informació de la que surt als comunicats. “És un cas delicat, que és als jutjats, i de moment ens remetem al que hem escrit”, han respost.

Dos professors denunciats

Mentrestant el Manuel, el pare que va destapar el cas de pederàstia de l’escola Maristes Sants-Les Corts, continua recopilant testimonis d’altres casos d’abusos del mateix centre -ja n’hi ha desenes-, ahir va explicar que hi ha un altre professor denunciat, a part de Benítez. La denúncia als Mossos contra el segon professor l’hauria fet una noia. El conseller d’Interior, Jordi Jané, va confirmar que s’ha denunciat com a mínim dos docents de l’escola. “Els puc confirmar que hi ha més d’una persona denunciada”, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

De moment ja s’han presentat més d’una desena de denúncies a la policia -tot i que als jutjats, per ara només n’hi han arribat quatre-. Durant els pròxims dies s’espera que n’hi hagi més, incloent-hi la d’un noi de 19 anys.