Societat 04/10/2014

L'Estat suspèn a última hora la reunió amb l'alcalde per la represa del TGV

Carles Puigdemont reclama un informe tècnic a Adif sobre les mesures de seguretat i diu que, si no el reben, "aniran a totes"

Acn
3 min

GironaL'Estat ha deixat a l'estacada l'Ajuntament de Girona i, a darrera hora, ha suspès la reunió que havia de fer el secretari d'Estat d'Infraestructures amb l'alcalde per informar-lo sobre la represa del TGV. Just un quart d'hora abans que comencés la trobada -un dinar en un restaurant- l'alcalde ha rebut una trucada dient-li que la reunió s'anul·lava. Puigdemont reclama un informe tècnic a Adif, abans no tornin a circular trens pel túnel, sobre totes les mesures de seguretat preses. Si no és així, diu que aniran a per totes i no dubtaran a demanar al jutjat que aturi els combois com a mesura cautelar. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, va més enllà i qualifica la situació del tot "impresentable".

Just un quart d'hora abans i sense cap més explicació que el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, tenia pressa i havia d'agafar un tren a les tres de tornada a Madrid. D'aquesta manera, l'Estat ha anul·lat el dinar que tenia previst amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, per informar-lo sobre la represa del TGV Girona-Figueres. La reunió s'havia lligat cap a dos quarts d'onze del matí. Ha estat aleshores quan, des del ministeri, s'ha trucat a l'Ajuntament per dir-los que Gómez-Pomar faria una visita llampec a Girona i es volia reunir amb l'alcalde. La trobada s'ha concretat per a les dues de la tarda en un restaurant de la ciutat.

Per part del consistori, a més de Puigdemont, també hi assistien el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, i un enginyer municipal. Un quart d'hora abans, i quan tots tres ja estaven de camí cap al restaurant, Puigdemont ha rebut la trucada que la visita s'anul·lava. Això ha passat poc després que Gómez-Pomar, durant una atenció als mitjans a la zona del pou d'atac del Mas Xirgu, anunciés que els TGV tornarien a circular pel túnel que es va inundar aquesta mateixa tarda. Gómez-Pomar ha visitat el lloc on l'aigua va entrar en tromba al túnel, i on ara Adif ha col·locat una filera de blocs de formigó per substituir el mur de totxanes que la rierada es va emportar.

Puigdemont, no ha volgut entrar a qualificar la bandejada que els ha fet el secretari d'Estat fins que abans no parli amb ell personalment. Sí que ha dit, però, que a hores d'ara ningú els ha dit quin serà el primer TGV que reprendrà el servei (i que, segons les previsions de Renfe i Adif, serà el que entri a l'andana de Girona a les 16.57). "Seguint la seva tònica habitual, no ens han informat de res", ha concretat Puigdemont. L'alcalde, però, ja ha avançat la seva "preocupació" i ha dit que, si no rep un informe on se li detallin les mesures de seguretat que s'han pres, el consistori no dubtarà a demanar al jutjat que aturi el pas de combois com a mesura cautelar. "S'ha de creure amb molta cautela que un sistema de seguretat tan sofisticat, que encara no fa ni 24 hores estava colgat per aigua, estigui intacte i ara el seu funcionament sigui l'òptim", ha dit l'alcalde.

El regidor d'Urbanisme i delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, sí que ha anat més enllà. Ha dit que, a hores d'ara, la situació és de "preocupació" i que, sense entrar en cap més qualificatiu, l'Estat s'ha comportat de manera "impresentable", demostrant un cop més "la seva manca de respecte total envers l'alcalde de Girona i els ciutadans". Ha avançat que no dubtaran a anar als jutjats per demanar que, si cal, aturin els TAV com a mesura cautelar i que continuaran insistint per trobar-se personalment tant amb el secretari d'Estat com amb el president d'Adif per demanar-los que acabin el projecte previst a la zona del Mas Xirgu i reposin la zona, tapant el forat del pou d'atac de la tuneladora.

stats