Societat 23/09/2014

L'exnunci del Vaticà a la República Dominicana acusat de pederàstia, en arrest domiciliari

La decisió ha estat del papa Francesc, que vol que aquest cas "tan greu i delicat" sigui abordat sense demora

Efe
2 min

Ciutat del VaticàL'exnunci vaticà Josef Wesolowski, acusat de pederàstia, ha estat sotmès a arrest domiciliari per voluntat del papa Francesc, que vol que aquest cas "tan greu i delicat" sigui abordat sense demora. El portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, ho ha anunciat aquest dimarts en un comunicat, en el qual subratlla que la mesura es produeix després de notificar a l'acusat la llista de delictes que se li imputen en el procés penal pels seus presumptes "greus fets d'abús a menors a la República Dominicana".

Wesolowski, de 66 anys, està acusat d'abusar de menors d'edat durant la seva estada al país caribeny, on va ser nunci apostòlic (ambaixador del Vaticà) entre gener de 2008 i agost de 2013. Per aquesta raó va ser destituït del seu càrrec a finals d'agost de 2013 i el juny passat expulsat del sacerdoci després d'un procés canònic instruït per la Congregació de la Doctrina de la Fe, l'antic Sant Ofici.

Aquesta congregació és l'organisme vaticà que "jutja els delictes contra la fe i els delictes més greus comesos contra la moral o en la celebració dels sagraments i, en cas necessari, procedeix a declarar o imposar sancions canòniques", segons explica la pròpia Santa seu.

Lombardi ha informat que aquest dimarts el promotor de Justícia del Tribunal de primera instància de l'estat de la Ciutat del Vaticà ha convocat l'exnunci polonès, sobre qui havia emprès una investigació penal. La gravetat dels càrrecs ha fet que aquest òrgan decidís sotmetre a arrest domiciliari en un local a l'interior del Vaticà, un cop comprovada la seva documentació mèdica.

En la nota, el portaveu ha subratllat que la iniciativa empresa pels òrgans judicials vaticans correspon a la voluntat del propi pontífex argentí, qui vol que aquest "greu i delicat" cas sigui abordat sense demora, amb el "just i necessari rigor" i amb "plena responsabilitat de les institucions de la Santa Seu".

Un procés de neteja d'imatge

L'escàndol va ser descobert per un reportatge del programa d'investigació de la periodista Núria Piera, transmès pels canals de televisió 9 i 37 de la República Dominicana, en el qual s'assegurava que Wesolowski suposadament pagava per mantenir relacions sexuals amb menors al país. Després del programa, el cardenal dominicà Nicolau de Jesús López Rodríguez va informar que havia comunicat directament al papa Francesc les denúncies sobre Wesolowski i va qualificar l'assumpte de "summament greu".

No obstant això, en els últims temps la Santa Seu ha estat objecte de crítiques per la llibertat de què gaudia Wesolowski, que va tornar a Roma tot i les acusacions que pesaven sobre ell. Tant la Justícia polonesa com la de la República Dominicana han presentat càrrecs contra el exnunci pels casos de pederàstia.

El papa va mantenir el 7 de juliol una trobada històrica amb sis víctimes d'abusos sexuals comesos per membres del clergat i els va demanar "perdó" per aquests "pecats d'omissió", que ha qualificat de "crims greus". A més, el passat 11 d'abril, Jorge Bergoglio es va disculpar per aquests escàndols que han enterbolit la imatge de l'Església Catòlica davant l'Oficina Internacional Catòlica de la Infància (BICE).

stats