MEDI AMBIENT
Societat 16/11/2014

L’exèrcit envesteix llanxes de Greenpeace i fa caure una dona

L’entitat protestava contra prospeccions a les Canàries

Ara
2 min
Instantània del vídeo dels fets difós per Greenpeace, en què es poden veure les llanxes de l’exèrcit envestint les de l’ONG.

BarcelonaDues llanxes de l’armada van envestir ahir al matí dues embarcacions de Greenpeace que pretenien fer una acció de protesta contra les prospeccions petrolieres de Repsol a les illes Canàries. Els impactes van provocar que una activista de Greenpeace caigués a l’aigua i resultés ferida de gravetat a causa de l’impacte amb l’hèlix d’una de les llanxes. Els mateixos efectius de l’exèrcit la van haver de rescatar i la van evacuar en helicòpter. L’incident també va provocar un segon ferit.

En el vídeo dels fets difós per Greenpeace es pot veure que les dues llanxes de l’organització surten del vaixell ecologista Arctic sunrise en direcció a la nau Rowan renaissance, contractada per Repsol per a les prospeccions. Tot seguit, en imatges gravades des de les mateixes llanxes de Greenpeace, es veuen les llanxes de l’armada, equipades amb indicadors lluminosos, envestint les embarcacions dels ecologistes diverses vegades. Els últims segons del vídeo mostren els moments més dramàtics, amb xiscles de la dona ferida, que no apareix a les imatges. Quan els seus companys se n’adonen, comencen a cridar que hi ha una dona a l’aigua.

L’armada va desmentir que les seves embarcacions haguessin envestit les de Greenpeace i el ministeri de Defensa va denunciar que les llanxes de l’organització ecologista es dirigien a la nau de Repsol “amb la intenció d’abordar-la”. Segons Defensa, l’exèrcit va enviar les seves llanxes per interposar-s’hi i evitar l’abordatge, i va ser en aquest moment que l’activista va caure a l’aigua. La nota argumenta que “la defensa dels interessos vitals i estratègics d’Espanya és un objectiu primordial de la seguretat nacional, i la llibertat d’explotació dels recursos energètics disponibles s’ha de considerar en aquest àmbit”.

Petició de compareixença urgent

Fonts del PSOE van avançar ahir a l’agència Efe que el portaveu socialista de defensa al Congrés, Diego López Garrido, registrarà demà una petició de compareixença urgent del ministre de Defensa, Pedro Morenés, perquè doni explicacions sobre les circumstàncies de l’incident i els detalls de la intervenció. El president de Fuerteventura, Mario Cabrera, de Coalició Canària, es va sumar a les veus crítiques i va demanar una investigació per depurar responsabilitats sobre el que va considerar una “agressió”.

La resposta del govern espanyol la va donar el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, que va afirmar que l’armada espanyola ha de preservar l’ordre a la zona de les prospeccions de Repsol i va afegir que “això és el que ha fet avui [per ahir] i ho continuarà fent”. Sobre la caiguda de l’activista, Soria va subratllar que l’armada havia rescatat “una italiana de Greenpeace que havia caigut de la seva Zodiac i que havia quedat ferida per l’hèlix del motor d’una altra llanxa del mateix vaixell ecologista”.

Segons el ministre d’Indústria, l’armada va fer “el que faria en qualsevol circumstància d’aquesta naturalesa”, en referència al rescat de la dona. Soria no va esmentar les circumstàncies que van provocar que caigués, i es va limitar a afegir: “El que desitgem és que aquesta dona es recuperi de les ferides com més aviat millor”.

stats