Societat 18/03/2014

L'Hospital Clínic implanta el marcapassos més petit del món

Es tracta d'un assaig clínic en què participen deu hospitals de tot el món. El Clínic és l'únic centre de l'Estat

Lara Bonilla
2 min
El marcapassos més petit del món, comparat amb el que s'utilitzava fins ara i amb un bolígraf / CÈLIA ATSET

BarcelonaTé la mateixa mida que una moneda d'un euro. És el marcapassos més petit del món i l'Hospital Clínic ja l'ha implantat en quatre pacients en el marc d'un assaig clínic en què participen deu centres de tot el món.

Es tracta d'un sistema tecnològic innovador que no requereix cables i molt menys invasiu, ja que s'introdueix via transcatèter a través de la vena femoral.

"Estem al començament d'una nova era en la història del marcapassos. Representa un salt tecnològic molt important", ha assegurat aquest dimarts Lluís Mont, cap d'arítmies del Clínic.

Amb el nou marcapassos no cal cirurgia, ni bateria sota la pell ni elèctrodes que arribin al cor. "Arribem al cor a través de la vena femoral, deixem la càpsula i marxem", ha dit Mont.

Tres de les intervencions es van realitzar el mes de febrer i presenten una evolució favorable. La quarta intervenció s'ha fet aquest dimarts al matí.

Com que el nou marcapassos és fàcil d'implantar, es pot posar d'urgència, ja que no requereix la programació de quiròfan d'una cirurgia convencional. "A llarg termini també hi ha menys possibilitats d'infracció o que es trenqui el cable, ja que el nou no en porta", ha afegit Mont.

En ser encara un marcapassos experimental, només està indicat per a persones que necessiten marcapassos monocanerals, que no depenguin al 100% del marcapassos i que només necessitin estimulació preventiva. El risc és que el marcapassos no s'enganxi adequadament al cor i la càpsula es desplaci.

Ramon Grau, de 73 anys, és un dels quatre pacients que porta el nou marcapassos. "A les 24 hores ja movia els braços i ja estava conduint", diu el Ramon, que continua amb la seva rutina diària de passejar i jugar a la petanca. "Ara, però, camino més tranquil", ha afegit.

Cada any s'implanten 3.500 marcapassos a Catalunya.

stats