SOCIETAT
Societat 04/06/2012

L'infermer que va causar la mort d'un pacient en transferir-li sang equivocada admet l'error

La fiscalia demana tres anys de presó per homicidi imprudent i la defensa al·lega que l'Hospital de Bellvitge no complia els protocols de transfusió fins que va passar el sinistre

Acn
3 min

BarcelonaLa transferència de sang va ser "errònia". Ho ha admès Luis Carlos A. V., l'infermer que el 2 de novembre del 2007 va subministrar a un pacient que es recuperava d'una operació a Bellvitge sang d'un altre malalt. Arran de l'error l'home va morir.

La fiscalia demana tres anys de presó i cinc d'inhabilitació per al professional, jubilat, per homicidi imprudent. La família vol augmentar la pena fins als quatre anys de presó per a ell i per a la metgessa que era amb ell. En el judici, aquest dilluns, la defensa de l'infermer ha recordat que fins que va succeir l'accident a l'hospital no es complien els protocols de transfusió, reforçats arran del sinistre. Per això demana només una multa per a l'acusat.

"Vaig associar indegudament" el nom que figurava a una de les dues bosses de sang que estaven desades a la nevera de la unitat de reanimació postquirúrgica de l'hospital de Bellvitge amb el nom de l'home gran que es recuperava en aquella unitat d'un segon trasplantament de maluc, Silvino A. T. Així ho ha admès l'infermer davant del jutjat que l'ha processat aquest dilluns per homicidi imprudent.

Aquest pacient va ser el que va rebre la transfusió d'una sang que, en realitat, era d'un altre malalt que es recuperava en una altra habitació de la mateixa unitat i era d'un altre grup sanguini. La que hauria d'haver rebut Silvino esperava realment al banc de sang.

Carlos ha declarat aquest dilluns davant del jutjat que, quan va entrar a treballar, l'infermer a qui va rellevar li va explicar que quedaven dues bosses de sang d'un malalt a la nevera. Quan la metgessa li va dir que un dels pacients que tenia al seu càrrec necessitava una nova transfusió, l'infermer va pensar en la que hi havia a la nevera sense adonar-se que no es tractava del mateix pacient.

"No em vaig adonar que no era el senyor corresponent", ha reconegut l'home, que tampoc va comprovar l'etiqueta. Si ho hagués fet, hauria vist que el nom de la bossa no coincidia amb el del pacient. "La meva atenció no va arribar a fixar bé la vista", ha admès Carlos, que va treballar tres dècades a l'hospital abans de jubilar-se. "En els 32 anys de treball professional a l'hospital no hi ha hagut formació de transfusió de sang", ha afegit.

Carlos també ha al·legat que, mentre posava la sang a Silvino, l'altre pacient al seu càrrec va reclamar la seva atenció tot queixant-se. Com que les altres infermeres de la unitat estaven ocupades rentant una interna amb obesitat mòrbida, va córrer a veure què li passava. En aquell moment hi havia cinc pacients en una unitat que té plaça per a una dotzena, i hi treballaven tres infermeres i dues auxiliars d'infermeria.

Més tard, Carlos encara va subministrar a Silvino una segona bossa de sang equivocada. En aquell cas, ha explicat l'acusat, la confusió es va repetir més fàcilment, perquè comparant les dades d'aquesta bossa amb la primera equivocada l'error no s'hauria advertit. El pacient, finalment, va morir arran de la negligència.

Homicidi imprudent

Per aquesta negligència la fiscalia acusa el professional d'homicidi imprudent i reclama que el condemnin a tres anys de presó i cinc d'inhabilitació.

La família del finat vol augmentar la pena a quatre anys de presó i sis d'inhabilitació, i reclama una indemnització superior a la que l'ICS ja va oferir a través de la seva asseguradora, Zurich. Els fills de l'home al·leguen, entre d'altres coses, que l'estat de la vídua ha degenerat molt des del traspàs del marit. La família també reclama la mateixa pena de presó i inhabilitació per a la metgessa anestesista que aquella nit feia guàrdia a la unitat.

Protocols desconeguts

La defensa, en canvi, admet l'error, però demana a la magistrada que imposi una multa al professional per un homicidi per imprudència lleu. L'advocada de Carlos ha mirat de demostrar amb la compareixença de diversos testimonis que el protocol de transfusió de sang no es complia a l'Hospital de Bellvitge fins que va passar el sinistre.

Aquest protocol, que va ser reforçat i difós millor entre els professionals del centre després de la mort d'aquest pacient, estableix que la sang no es pot desar a les neveres de les unitats, sinó que s'ha de conservar al banc de sang. De fet, un cartell prohibeix "totalment" desar sang a la nevera des de llavors, ha assegurat una de les infermeres que treballava amb Carlos la nit dels fets i que ha comparegut com a testimoni.

stats