Societat 17/10/2013

Un institut de Llançà denuncia cinc alumnes per ciberassetjament

La directora va fer servir un mètode expeditiu per descobrir-los i va passar a tots els estudiants el vídeo de l'adolescent canadenca que es va suïcidar

Acn
3 min

LlançàL'institut d'educació secundària de Llançà (Alt Empordà) denunciarà cinc alumnes del centre d'entre 13 i 16 anys per ciberassetjament. Els estudiants van obrir dues pàgines a internet des d'on, durant els darrers dies, s'han anat penjant tota mena de comentaris anònims i despectius cap a altres joves de l'institut. Per descobrir qui eren, la directora de l'IES, Carme Barceló, va fer servir un mètode expeditiu. Va asseure els 300 estudiants del centre en una sala i els va passar el vídeo de l'adolescent canadenca que es va suïcidar ara fa un any, víctima d'assetjament. Els cinc estudiants que seran denunciats van confessar ser els autors de les pàgines web. A part de denunciar el cas als Mossos, el centre també prendrà una decisió sobre els alumnes aplicant el seu reglament intern.

Assetjament cibernètic

Les dues pàgines d'internet que s'anaven omplint de xafarderies i comentaris despectius, tots anònims, es van crear el passat 4 d'octubre. Una es va fer des de la xarxa social Facebook i l'altra, des d'ask.fm. Els comentaris que hi apareixien es referien tant a alumnes com a exalumnes del centre.

"Es ficaven amb l'orientació sexual d'alguns, amb qui sortien o què bevien... Estem parlant de joves que no es poden defensar, i encara més quan l'anonimat dóna ales als que fan els comentaris", assegura la directora del centre, Carme Barceló. Des de l'institut, després de descobrir l'existència de les pàgines, es va decidir tallar el problema de soca-rel.

Contundència de la directora

De fet, la directora ja va deixar constància de l'abast d'aquest assetjament virtual a la seva pàgina personal del Facebook. Dimarts, segons ha avançat la Cadena SER, va fer una entrada en què assegurava que no li tremolaria la mà amb els autors de les dues pàgines. "Feu pena i, a més, jo mateixa us denunciaré per intromissió a l'honor d'altres menors. [...] Ens veurem al jutjat i a la Fiscalia de Menors, penso arribar fins al final. [...] Sembla mentida que hi hagi gent tan malalta que necessiti fer això per sentir-se realitzada", deia Carme Barceló.

El sistema per descobrir els culpables va ser expeditiu. Dimecres, la directora va convocar els 300 alumnes de l'institut a la Casa de Cultura de Llançà. Allà, en presència del cap de la Policia Local i d'agents dels Mossos d'Esquadra, va passar a tots els estudiants el vídeo de l'adolescent canadenca víctima d'assetjament per internet que ara fa un any es va suïcidar. "El més adequat era tallar-ho de manera dràstica", explica la directora de l'IES.

Al cap de poca estona, van ser els mateixos estudiants que havien creat les pàgines els que van confessar. Es tracta de cinc alumnes d'entre 13 i 16 anys. Barceló explica que, tot i això, el centre continuarà endavant amb la denúncia per intromissió a l'honor d'altres menors. "Encara que les pàgines només han estat deu dies operatives, el mal ja està fet", explica la directora de l'institut.

"Els que van fer comentaris anònims també són culpables"

La primera de les pàgines va deixar de funcionar dimarts a la nit, poca estona després que Barceló pengés el seu escrit al Facebook. La segona, dimecres a la tarda. La directora de l'institut diu que, encara que a la denúncia hi apareixeran els noms dels cinc estudiants que tenen "un plus de responsabilitat" en l'afer, al darrere hi ha més culpables. "Em refereixo a tots aquells que, de manera anònima, van col·laborar fent comentaris i votant-los durant tots aquests dies", precisa.

Independentment de la via que segueixi la denúncia, l'institut també aplicarà el reglament intern del centre en el cas d'aquests cinc estudiants. La decisió de quin serà el càstig s'adoptarà en el proper consell escolar. Entre d'altres opcions, es contempla l'expulsió temporal dels cinc alumnes.

"La nostra intenció és pactar amb les famílies i imposar-los la sanció que tots considerem adequada; espero que ara tot s'hagi aturat i que no torni a passar una situació com aquesta", conclou la directora de l'IES.

stats