Societat 05/10/2011

L'israelià Daniel Shechtman s'emporta el Nobel de química 2011

L'acadèmia li concedeix el premi "pel seu descobriment dels quasicristalls"

Efe
1 min

EstocolmEl científic israelià Daniel Shechtman és el guanyador del premi Nobel de química 2011, segons ha informat aquest dimecres la Reial Acadèmia de Ciències de Suècia.

El seu descobriment dels quasicristalls ha rebut l'acceptació de l'Acadèmia perquè és "notable", solitari, tenaç i està basat en "sòlides dades empíriques". Schechtman va comprobar que les estructures que conformen els quasicristalls no són periòdiques, és a dir, que aquests materials no es poden construïr perla repetició i la juxtaposició d'unitats menors, com un mosaic àrab.

Shechtman, nascut a Tel Aviv l'any 1941, exerceix des del 1972 a l'Institut de Tecnologia de Haifa, i s'ha convertit en l'únic guanyador en solitari dels Nobel 2011 corresponents a l'àmbit científic, ja que la resta han estat compartits.

L'anunci del guardó tanca la ronda dels Nobel corresponents a la investigació científica, a l'espera que demà dijous es doni a conèixer el de literatura i, divendres, el de la pau. Els Nobel estan dotats amb 10 milions de corones sueques- uns 1,1 milions d'euros- per a cadascuna de les sis disciplines.

stats