Societat 15/11/2014

L'exèrcit espanyol envesteix llanxes de Greenpeace i deixa dos activistes ferits

L'entitat ecologista pretenia fer una acció contra les prospeccions petrolieres a les Canàries

Ara
1 min

BarcelonaDues llanxes de l'Armada espanyola han envestit aquest dissabte al matí dues llanxes de Greenpeace que pretenien fer una acció de protesta contra les prospeccions petrolieres de Repsol a les Canàries. L'impacte han provocat que una activista de Greenpeace caigués a l'aigua i resultés ferida de consideració a causa de l'impacte amb l'hèlix de la llanxa, i la mateixa Armada l'ha hagut de rescatar i evacuar en helicòpter. Segons l'organització ecologista, l'incident també ha deixat una segona persona ferida de menys gravetat.

En el vídeo dels fets difós per Greenpeace es pot veure com les dues llanxes de l'organització surten del vaixell ecologista 'Artic Sunrise' en direcció a la nau 'Rowan Renaissance', contractada per Repsol per a les prospeccions. Tot seguit, en imatges gravades des de les mateixes llanxes de Greenpeace, es veu com les llanxes de l'Armada, equipades amb indicadors lluminosos, envesteixen les llanxes ecologistes en diverses ocasions. Els últims segons del vídeo mostren els moments més dramàtics, amb xiscles de la dona ferida, que no apareix a les imatges. Quan els seus companys se n'adonen, comencen a cridar que hi ha una dona a l'aigua.

L'Armada ha desmentit que hagin envestit les embarcacions de Greenpeace, i el ministeri de Defensa ha denunciat que les llanxes de Greenpeace es dirigien a la nau de Repsol "amb la intenció d'abordar-la". Segons Defensa, l'Armada va enviar les seves llanxes per interposar-s'hi i evitar l'abordatge, i en aquest moment l'activista va caure a l'aigua. La nota argumenta que "la defensa dels interessos vitals i estratègics d'Espanya és un objectiu primordial de la seguretat nacional, i la llibertat d'explotació dels recursos energètics disponibles s'ha de considerar en aquest àmbit".

stats