El Govern reconeixerà la "funció social" de la caça amb una nova llei

La Generalitat admet que els senglars han registrat un "increment descontrolat" i provoquen entre 700 i 1.000 accidents de trànsit l'any

La fauna salvatge està descontrolada a Catalunya, fins al punt que hi ha "una situació de conflicte i risc arreu del país". Aquesta és una de les conclusions que es pot extreure de l'acord assolit aquest dimarts al Consell Executiu, que ha decidit aplicar d'immediat una sèrie de mesures encaminades a "equilibrar l'ecosistema". L'objectiu és "buscar unes poblacions estables que no generin conflictes", a banda de minimitzar els problemes ja existents. Per aquesta raó, el Govern ha anunciat que farà una nova llei de caça que no només reconegui aquesta pràctica com una activitat de lleure, sinó també que reconegui la " funció social" de l'activitat cinegètica. La nova llei substituirà l'anterior del 1970 i el Govern defensa que ha de servir per adaptar la caça al segle XXI. "La nova llei ha d'explorar i implantar nous models i definir i promoure una funció molt més social de l'activitat cinegètica", diu l'acord assolit al si del Govern.

Les imatges de senglars als carrers de les ciutats, o directament arran de mar, són cada cop més comunes. De fet, les dades demostren que, malgrat que cada any se'n maten més, les poblacions segueixen descontrolades i no han parat d'augmentar. En el període que va del 2003 al 2015, per exemple, es van autoritzat gairebé 25.000 operacions de captura excepcionals per danys a l'agricultura i també s'han fet noves i més contundents batudes, però els senglars no semblen immutar-se. El mateix Govern ho ha admès: la densitat dels senglars s'ha multiplicat per set en en conjunt del país en les darreres dues dècades. No són els únics animals que han trobat en l'abandonament progressiu de l'entorn rural i en la manca de depredadors el seu hàbitat ideal, com demostra que les poblacions de conills també s'han multiplicat per sis.

Els pagesos són els principals damnificats, com no es cansen de repetir des de fa temps. Però no és l'única afectació sobre la població. La Generalitat calcula que cada any hi ha entre 700 i 1.000 accidents de trànsit provocats només per senglars. Tenint en compte tot això, l'executiu català s'ha compromès a crear "un nou marc legal, administratiu i operatiu" que implicarà quatre departaments diferents: Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Interior i Salut.

A banda de la nova llei de caça, el Govern també està a punt d'enllestir un decret específic de comercialització de la carn, que regularà les condicions per poder consumir-la i pretén "fomentar una activitat econòmica lligada a la gastronomia i al territori" que preservi els requisits sanitaris adequats. De fet, la bateria de mesures també vol incrementar el nombre de mostres d'animals salvatges que es prenen per detectar abans possibles malalties com la tuberculosi, la triquina, la brucel·losi o la sarna, i que també poden contraure els humans. També s'analitzaran els diversos plans pilots en marxa arreu del país, com és la  utilització d'una vacuna anticonceptiva o bé la  utilització de feromones de llop. Si aquestes mesures es demostren vàlides, la intenció és estendre-les el més aviat possible a d'altres indrets. Una unitat específica del l'administració estudiarà i farà front als danys econòmiques que generen aquestes plagues de fauna salvatge.

Més continguts de