Llibertat sota fiança de 40.000 euros per als acusats de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana

Els sis joves participaven en una manifestació a favor del raper Pablo Hasél, el 27 de febrer

ARA
2 min
La furgoneta de la Guàrdia Urbana cremada a les Rambles durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél.

BarcelonaDesprés de vuit mesos en presó provisional, un jutjat ha fixat una fiança de 40.000 euros perquè puguin quedar en llibertat els sis detinguts que encara estan reclosos acusats de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb un agent a dins, en una manifestació en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél, el passat 27 de febrer.

Segons ha avançat la Cadena Ser, la titular del jutjat d'instrucció número 2 argumenta que, tot i que adverteix que existeix un risc de fuga, no es pot mantenir una mesura "de tal gravetat", com la de privació de llibertat, durant tant de temps. En aquest temps d'investigació, els Bombers de Barcelona han presentat un informe pericial en què asseguren que el perill per a la vida de l'agent va existir "però va ser baix", tot i que la jutgessa manté que hi ha indicis per poder-los jutjar per temptativa d'homicidi.

Aquella nit de manifestació en suport a Hasél, els Mossos d'Esquadra van detenir cinc homes i una dona de nacionalitat italiana, una altra dona francesa i una vuitena persona de nacionalitat espanyola, tots ells vinculats al moviment anarquista i acusats de pertànyer a un grup "violent i organitzat". D'aquests arrestats, dos ja van sortir de la presó a l'abril, mentre que els altres sis han continuat tancats.

La decisió de la jutgessa contradiu el posicionament de la Fiscalia i les acusacions exercides per diversos sindicats policials, que van demanar que es mantingués la presó sense fiança. Per contra, l'Ajuntament de Barcelona, personat com a acusació a la causa, va plantejar que se'ls imposés una fiança de 50.000 euros que finalment s'ha fixat en 40.000 per a cinc dels detinguts i 45.000 per a un altre.

En els seus recursos, els acusats van esgrimir l'informe dels Bombers, aportat al jutjat l'octubre passat, que va concloure que l'incendi provocat a la furgoneta de la Urbana va comportar un risc "baix" per a la vida del policia que era a l'interior del vehicle, encara que podria haver estat "alt" si hi hagués hagut més combustible. De fet, l'agent va testificar que "va témer per la seva vida" i que va notar l'escalfor de les flames, tot i que finalment va poder fugir per la porta del copilot amb la cobertura dels Mossos d'Esquadra, que van poder apagar el foc.

El jutge de guàrdia que va enviar inicialment a la presó els vuit detinguts –el del jutjat d'instrucció número 17 de Barcelona– va concloure que els detinguts van actuar en grup i "van menysprear l'evident risc" que s'incendiés completament el vehicle i el policia no es pogués escapar.

stats