Societat 04/05/2012

La lluna plena més grossa de l'any

Aquest dissabte just quan el sol es pongui la Lluna es veurà un 14 per cent més grossa i un 30 per cent més lluminosa del que sol ser habitual

Miquel Bernis
1 min
Lluna plena // José A. Guardiola

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Aquest cap de setmana la Lluna tindrà una grandària i un lluminositat especials, que arribaran al seu punt màxim el vespre de dissabte. El fet que l'òrbita del nostre satèl·lit no sigui exactament circular fa que cada mes se'ns aproximi i se'ns allunyi lleugerament. La nit de dissabte a diumenge es produirà un d'aquests punts de màxima proximitat, anomenats perigeus, que coincidirà amb lluna plena.

La unió d'aquests dos factors farà que, segons Montse Tribell, de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Lluna sigui aquest dissabte al vespre un 14 per cent més gran del que sol ser-ho, i que quan surti, la seva lluminositat sigui un 30 per cent superior a la normal. La Lluna es veurà especialment grossa just quan s'aixequi de l'horitzó, per tant cal estar sobretot atents entre dos quarts de 9 i dos quarts de 10 del vespre, és a dir, quan el sol comenci a marxar. Si allargueu molt la nit o si matineu molt diumenge tindreu una segona oportunitat de veure la Lluna especialment gran quan es pongui, entre dos quarts de 5 i dos quarts de 6 de la matinada.

Només falta saber, doncs, si els núvols permetran o impediran veure-la arreu. Un front amb força núvols prims pot començar a tapar el cel durant la nit de dissabte a diumenge, sobretot al País Valencià, a les Illes i a la meitat est de Catalunya. No haurien de ser encara núvols gaire espessos a aquella hora, però no hi ha plenes garanties que demà la Lluna es pugui veure sense interferències a tot arreu.

stats