Societat 13/08/2015

Rigau demanarà al ministre d'Educació la derogació de l'ajuda dels 6.000 euros per a l'escolarització en castellà

La conferència sectorial d'Educació es reuneix de manera extraordinària aquest dijous i per primera vegada des que Íñigo Méndez de Vigo és ministre

Acn
2 min
Els sindicats creuen que és una reducció  de plantilla encoberta

BarcelonaAmb l'aplicació de la Lomce de cara al curs vinent sobre la taula, els consellers d'Educació de totes les comunitats autònomes es reuneixen aquest dijous a la tarda en convocatòria extraordinària a la primera conferència sectorial des que Íñigo Méndez de Vigo va assumir el càrrec de ministre. També és la primera trobada de responsables d'educació des dels canvis de govern produïts, en algunes comunitats, arran de les eleccions del mes de maig i que alguns dels nous consellers ja hagin proposat canvis en la implantació de la nova llei.

En aquest sentit, la consellera d'Educació, Irene Rigau, que assisteix a la trobada, proposarà una sèrie de mesures que frenin el desenvolupament de la Lomce, una llei que ja ha qualificat en diverses ocasions de ''precipitada i poc consensuada''. Així doncs, Rigau plantejarà al ministre la derogació de la disposició addicional 38 de la Lomce, que preveu una ajuda de 6.000 euros a les famílies que hagin d'escolaritzar els fills en una escola privada perquè l'oferta pública no els garanteix l'escolarització en castellà com a llengua vehicular. És una mesura que el primer any d'implantació, segons les darrers dades fetes públiques per Rigau, no ha beneficiat cap família perquè els sol·licitants no complien els requisits, i per a l'any vinent, els pressupostos generals de l'estat hi destinen un 80% menys, de manera que es passa d'una partida de 5 MEUR a 1 MEUR.

Rigau també proposarà modificar el desenvolupament de les revàlides a l'ESO per aconseguir que l'avaluació de l'alumne continuï depenent dels centres i de les comunitats autònomes i no del ministeri. Des del departament d'Ensenyament es considera que si l'Estat vol avaluar el sistema s'ha de fer una prova mostral que no incideixi en l'expedient de l'alumne.

La consellera d'Ensenyament aprofitarà la trobada d'aquest dijous per obrir una reflexió sobre l'oferta de batxillerat i proposarà reformular-la per reequilibrar-la. Per últim, Rigau demanarà a les comunitats autònomes que han aplicat la FP Bàsica que en facin una valoració per comprovar si el nou model impulsat pel ministre Wert ha donat bons resultats. El ministeri també preveu presentar les noves mesures de suport a aquest model de FP, amb 257 MEUR de pressupost per al 2016.

A l'ordre del dia previst des del ministeri, també s'hi inclou discutir sobre l'elaboració d'un llibre blanc de la funció docent que ha de regular la feina dels professors amb consens, l'elaboració d'un pla de convivència escolar i es plantejarà el programa de finançament de llibres de text i material didàctic que comptarà amb un fons de 51 MEUR per dos anys. Íñigo Méndez de Vigo també presentarà el pla de foment d'aprenentatge de llengües estrangeres, que compta amb 173 MEUR de pressupost i que inclou, per exemple, campaments d'immersió lingüística. La connectivitat dels centres i l'ocupabilitat dels graduats en FP completaran la trobada de responsables d'educació.

stats