Societat 05/10/2017

L'ONCE premia la solidaritat i la superació de la societat catalana

La Fundació Arrels, l'Ajuntament del Prat o els Tallers Gaudí, entre els guardonats

Ara
4 min
Els premiats, d'esquerra a dreta, Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels; Marga García, tinenta d'alcalde d'El Prat de Llobregat; Pere Ribes, comentarista del programa  L'Olot a Ràdio; Olot Domènech Roig, president de Tallers Gaudí i  Josep Marí Pàmies (germà de Jaume Marí Pàmies).

BarcelonaL’ONCE ha premiat aquest dijous a la tarda exemples de "solidaritat" i "superació" a a societat catalana. Els Premis Solidaris ONCE Catalunya 2017 han sigut enguany per a la Fundació Arrels; ‘L’Olot, a Ràdio Olot’; Jaume Marí Pàmies; Tallers Gaudí, i Ajuntament del Prat de Llobregat. El president del Consell Territorial de l'ONCE Catalunya, Enric Botí, ha assenyalat que els guardons premien "la feina ben feta d'aquells que ajuden diàriament persones amb discapacitat en qualsevol activitat".

Aquests han sigut els premiats en les diferents categories:

  • Institució: Fundació Arrels

Arrels és una fundació privada dedicada a l'atenció de persones sense llar de la ciutat de Barcelona. L’entitat va néixer el 1987 (fa 30 anys enguany) i té com a principal objectiu col·laborar en el desenvolupament integral de les persones en situació d’exclusió social, concretament en el de les persones sense sostre que es troben en una situació més crítica. En el decurs de la seva tasca, Arrels ha atès més de 10.400 persones. Compta amb un centre obert al barri del Raval de Barcelona, 65 pisos individuals o compartits, 33 places estables d’allotjament a la Llar Pere Barnés, així com un 'pis zero' per a les persones que porten molt de temps vivint al carrer, que es troben en una situació de vulnerabilitat elevada i que no han trobat cabuda en cap altre recurs. La missió d'Arrels és també sensibilitzar la ciutadania respecte als problemes de la pobresa al nostre entorn, denunciar situacions injustes i aportar solucions a les administracions i a la societat civil.

  • Mitjà de comunicació: programa 'L'Olot, a Ràdio Olot'

El futbol va tornar a Ràdio Olot el 2012 amb la recuperació de les retransmissions, 
20 anys després, dels partits de l’Olot. Va ser possible amb un important esforç tecnològic i humà. Des d’aleshores, s’ha consolidat com el lloc on se segueixen íntegrament tots els partits de l’equip de la ciutat. El presentador i narrador és David Planella, acompanyat per Pau Masó, a peu de gespa; David Bosch, al centre de dades, i Sandra Sotillo, a les xarxes socials. Aquesta nova temporada serà la tercera de Pere Ribes com a comentarista.

Pere Ribes, olotí d’11 anys, és cec de naixement. L'agost del 2014 va conèixer David Planella de Ràdio Olot. El periodista el va convidar a seure al seu costat per escoltar els partits de futbol. Per al Pere la ceguesa no és una barrera per construir el seu somni: ser de gran periodista esportiu. "Jo amb la ràdio veig perfectament tot el que passa en el partit. Per això sé que ho sabria fer bé", afirma el Pere. I s’explica: "Només vaig uns segons més tard que la resta de locutors, per rematar amb la meva intervenció i comentaris el que ells expliquen”. El Pere estudia com juga el rival escoltant partits anteriors. Explica que veu el futbol a través de la ràdio, perquè el periodista que retransmet el partit li descriu el terreny de joc i qui té la pilota, i la resta és imaginar-s'ho.

  • Persona física: Jaume Marí Pàmies (a títol pòstum)

El 12 d'abril va morir qui va ser el director general de l'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona-La Muntanyeta (APPC Tarragona). Nascut a Tarragona el 1956, Jaume Marí va treballar en àrees de la gestió empresarial fins que, el 1993, es va implicar en el Tercer Sector Social com a membre de la junta directiva de l'APPC Tarragona, entitat que va presidir durant vuit anys. També va presidir ECOM Tarragona i va ostentar la vicepresidència d'ECOM Catalunya. En el moment de la seva defunció era a més president de la confederació ASPACE, entitat que representa 120.000 persones amb paràlisi cerebral a tot l'Estat; era vicepresident del CERMI estatal, i formava part de la junta directiva de la FEPCCAT.

Jaume Marí Pàmies va defensar la participació activa del col·lectiu tant dins com fora del moviment associatiu i va ser un gran artífex per millorar l'autonomia personal de les persones amb paràlisi cerebral a través de les noves tecnologies.

  • Empresa: Tallers Gaudí

Productes artesans amb valor social és un projecte singular destinat a joves d'entre 16 i 29 anys en risc d'exclusió social, en col·laboració amb la Fundació Ciutat i Valors (per la formació), Fundació Mercè Fontanilles (per l’orientació) i amb Art Integrat (per l’ocupació).

S'hi ofereix una orientació personalitzada durant tot el procés i formació en producció, comercialització, competències per empoderar als joves i emprenedoria. Paral·lelament es fa prospecció amb la fi d'intermediar amb empreses que vulguin col·laborar per la inserció dels joves.

Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d'Ocupació Juvenil, d'acord amb els Projectes Singulars de Garantia Juvenil, i regulat per l'ordre TSF/289/2016.

  • Administració: projecte Àpats a Domicili de l'Ajuntament del Prat de Llobregat

El servei d'àpats socials per a persones majors de 65 anys del Prat de Llobregat és un servei creat l'abril del 2016. És un servei municipal que vol garantir menjars de qualitat a les persones grans amb dependència reconeguda que visquin soles o amb una altra persona gran. Ofereix la preparació i la distribució d’àpats a domicili, un pla d’intervenció amb la persona usuària, d’acord amb una valoració prèvia de la seva situació sociofamiliar i econòmica i dels seus dèficits alimentaris. Hi col·labora la Fundació Rubricatus, que treballa amb persones amb discapacitat psíquica, que són les que fan els serveis.

Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya; Ángel Sánchez, director general de l’ONCE; Enric Botí, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Enric Morist, president de la Taula del Tercer Sector, i Antonio Guillén, president del COCARMI, han lliurat guardons en un acte al qual també han assistit representants del Tercer Sector, del món polític i social de la societat catalana i el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Xavier Grau.

stats