Societat 24/04/2017

Colau atura les obres del túnel de les Glòries amb l’oposició en contra

El govern de l'Ajuntament estudia inhabilitar la constructora i reclamar danys i perjudicis per l'endarreriment i els sobrecostos de l'obra

Selena Soro
2 min
Colau vol rescindir el contracte de les obres de Glòries pels retards i els sobrecostos

BarcelonaAda Colau aturarà les obres del túnel de les Glòries a pesar de tenir l’oposició en contra. El govern de l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dilluns la paralització immediata d’un dels projectes més importants de la ciutat, que acumula fins ara un endarreriment de 19 mesos i té un sobrecost final calculat d’11 milions d’euros. El govern municipal també ha explicat que estudia inhabilitar la constructora i reclamar danys i perjudicis per l'endarreriment i els sobrecostos de l'obra.

La decisió, mitjançant la qual el govern municipal vol “fer net” en les obres, ha estat rebutjada per 22 vots en contra (PDECat, PP, C’s i ERC), 18 a favor (BComú, PSC i CUP) i una abstenció (Gerard Ardanuy) durant la comissió extraordinària celebrada aquesta tarda. Així i tot, Colau ha portat la proposta de cancel·lar el contracte al consell d'administració de Bimsa, on el govern té majoria. Bimsa ha aprovat 11 vots a favor, 1 abstenció i 3 en contra la rescissió del contracte actual de les obres de Glòries.

L'oposició ha argumentat durant la comissió extraordinària celebrada aquesta tarda de dilluns que no tenien prou informació per prendre una decisió, i han retret a l'equip d'Ada Colau que els vulguin responsabilitzar de la "mala gestió" que s'ha fet de les obres, que han avançat sota el mandat de Colau però que es van adjudicar amb Trias.

El govern de l'Ajuntament ha reiterat que rescindir el contracte és "l'única solució" per posar remei als retards "irrecuperables" que pateix el túnel de Glòries. La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha recordat que, a més, les empreses adjudicatàries estan "sota l'ombra del dubte", en ser investigades per irregularitats en l'anomenat cas 3%.

Les obres, acabades el 2020

"Els veïns poden estar tranquils, que avui comença la solució per a les Glòries", ha dit Sanz. Segons ha defensat el govern, licitar un nou projecte suposaria aturar les obres 8 mesos, amb un cost d'1,7 milions d'euros mentre durés la pausa (en concepte de seguretat, vigilància, bombeig d'aigües freàtiques i altres). El director de Bimsa, Ángel Sánchez, ha situat el gener del 2020 la finalització les obres amb un nou projecte, que es licitaria el juliol d'aquest 2017 i que s'aprovaria de forma definitiva al setembre. L'obra pendent (falta el 40% del total) està quantificada en 38,2 milions d'euros.

stats