LLENGUA
Societat 15/02/2014

L’oposició vol declarar Convivencia Cívica entitat ‘non grata’ a Badalona

Presentaran una moció conjunta al ple en defensa de la immersió

Joan Serra
2 min

Barcelona.La campanya contra el model d’immersió lingüística de Convivencia Cívica Catalana ha generat els primers moviments polítics a Badalona. L’endemà que l’ARA recollís la voluntat de l’advocat Ángel Escolano, responsable jurídic de la plataforma espanyolista, d’emprendre accions per fer possible que tots els centres educatius de la ciutat facin el 25% de l’horari lectiu en castellà, els grups de l’oposició van anunciar que presentaran una moció conjunta al pròxim ple en defensa del català a l’escola. Mentre Escolano pretén que es traslladi el dictamen del TSJC -el Govern ja ha presentat recurs a les interlocutòries- a les aules de Badalona, l’oposició pretén un posicionament unitari en defensa del model d’immersió. La moció, consensuada però que encara s’ha d’acabar de redactar, reclamarà que es declari Convivencia Cívica Catalana entitat non grata a la ciutat.

El govern del PP, que ostenta l’alcaldia, haurà de decidir si en el ple del 25 de febrer vota favorablement a la moció o manté la doctrina popular, que defensa la tesi que el castellà també ha de ser llengua vehicular a l’escola. Jordi Serra (PSC), que va perdre el govern en favor de Xavier García Albiol (PP) en les últimes eleccions municipals, subratlla que l’alcalde haurà de decidir entre un sistema lingüístic que funciona i el posicionament d’Alícia Sánchez-Camacho, que abraça l’estratègia de la plataforma presidida per Francisco Caja. “Espero que Albiol estigui al costat del model vigent. Qualsevol altra posició és una barbaritat”, va raonar Serra a l’ARA. El portaveu de CiU, Ferran Falcó, afirma que el seu grup demanarà a l’Ajuntament “neutralitat” en el debat lingüístic i que no avali campanyes antiimmersió com la d’Escolano. Carles Sagués, que lidera el grup municipal d’ICV-EUiA, lamenta que es construeixin “conflictes on no hi són, perquè es poden generar fractures”. El portaveu ecosocialista recorda que “fins i tot Albiol ha reconegut que no hi ha cap problema lingüístic a l’escola”. ERC, sense representació al consistori, ja ha ofert el seu suport a la comunitat educativa per blindar el català a l’escola. “Aquesta qüestió és prou transversal i genera el suficient consens perquè tots hi treballem conjuntament”, argumenta Oriol Lladó.

El PP esquiva el debat

Després que l’advocat vinculat a Convivencia Cívica Catalana anunciés la voluntat de forçar les escoles de Badalona a impartir més classes en castellà, l’equip de govern del PP va defugir qualsevol posicionament sobre la campanya antiimmersió. Portaveus municipals van detallar que l’equip de govern no té constància de la iniciativa d’Escolano i va recordar que l’Ajuntament tampoc disposa de competències sobre la llengua a les aules.

stats