Societat 15/12/2014

L'orientació sexual és la principal motivació dels delictes d'odi a l'Estat

L'any passat es van registrar 1.172 delictes d'aquest tipus, segons el ministeri de l'Interior

2 min

L'any passat es van constatar 1.172 delictes d'odi a l'Estat, sent l'orientació sexual la motivació de la majoria d'aquests -un total de 452, per davant del racisme, 381, i la discapacitat, amb 290-. Ho ha apuntat aquest dilluns el ministeri de l'Interior, que ha elaborat un protocol d'actuació perquè les forces de seguretat comptin amb pautes "homogènies" que permetin identificar millor i incorporar als atestats indicis concrets per formular càrrecs d'imputació contra els agressors i remetre'ls a les autoritats judicials.

Ha estat el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, l'encarregat de presentar aquesta guia que servirà a policies i guàrdies civils per millorar l'atenció a les persones que són víctimes d'aquest tipus de delictes, és a dir, aquells que han estat motivats per racisme, orientació sexual, religió o ètnia, entre d'altres.

La "màxima" prioritat és "treure a la llum" aquests delictes, ajudar a víctimes a sentir protegides i que denunciïn, en paraules del número dos d'Interior, que ha subratllat la importància d'aquestes pautes per identificar millor aquest tipus d'infraccions, millorar la seva recepció i registre per part de les forces de seguretat, així com adoptar futures actuacions policials.

Entre els "indicadors de polarització" d'aquests delictes, Martínez, ha assenyalat que les forces de seguretat han de ressenyar l'existència de comentaris vexatoris cap a la víctima, si el seu agressor portava banderes o símbols de caràcter extremista, on s'ha produït el delicte i si aquest respon a una "aparent gratuïtat". Uns factors que hauran de ser recopilades i incorporats a l'atestat policial amb la finalitat de proporcionar a fiscals i jutges els suficients indicis objectius de criminalitat que els permetin formular càrrecs d'imputació, i, si escau, condemnes.

"Ens queda molt camí per caminar", ha dit Martínez, abans de lamentar que encara hi ha un nombre indeterminat de víctimes que no denuncien bé per desconfiança, perquè hagin de revelar la seva orientació sexual o religió o bé perquè creuen que anar a comissaria no els servirà de res.

A més de servir per precisar millor en un futur aquest "mapa de l'odi", el primer protocol d'actuació dotarà als cossos policials d'una eina útil per al procediment policial, ja que "fins al moment" es partia d'una situació de total desconeixement de les tipologies penals i administratives relacionades amb aquests delictes que ni tan sols estaven identificades com a tals. Dins de la iniciativa, Interior ha inclòs un apartat concret sobre els delictes d'aquest tipus que són comesos a Internet i, en especial, en les xarxes socials, com el cas del terrorisme jihadista.

I juntament amb aquesta nova eina, Martínez ha aprofitat per presentar altres mesures. Així, la mateixa web d'Interior incorporarà informació bàsica sobre els delictes d'odi, per què cal denunciar i consells, alhora que es distribuiran tríptics informatius que ajudin a identificar i denunciar aquestes infraccions.

stats