LOTERIA DE NADAL
Societat 22/12/2018

Catalunya arreplega 25 milions en una rifa molt repartida

La grossa, el 3.347, cau a Biscaia i Osca i esquitxa fins a 15 municipis catalans

Laia Vicens / Marta Rodríguez / Dani Cortés
4 min
L'administració del carrer Sicília de Barcelona ha venut sis dècims del primer premi de la rifa de Nadal

Barcelona / Castellbisbal / GavàEl tòpic diu que la loteria de Nadal sempre cau repartida, però aquest any és més cert que mai. Catalunya ha arreplegat només 25,1 milions d’euros dels 363,62 jugats -un 7% del total- en els 13 grans premis que es van repartir ahir en el tradicional sorteig extraordinari de Nadal. Tot i que Catalunya no s’ha quedat amb el gruix de cap dels grans premis, en total més de 50 municipis han rebut ni que sigui un pessic d’algun d’ells. Barcelona, Cubelles, Castellbisbal, Segur de Calafell i Gavà han sigut els més afortunats.

El primer premi, el 3.347, es va fer esperar i no va sortir fins passats dos quarts d’una. La grossa ha caigut tant fraccionada aquest any que del primer premi se n’han venut dècims a totes les províncies de l’Estat, excepte a quatre. A Catalunya, d’aquest número -és dels que es considera “lleig” perquè comença en zero i té xifres repetides) se n’havien venut 33 dècims en 15 municipis, cosa que equival a 13 milions d’euros en premis que es van concentrar en bona part a Barcelona, amb els deu dècims venuts a l’administració del carrer Navas de Tolosa i els sis al carrer Sicília. Sabadell -amb quatre dècims premiats amb 400.000 euros cadascun- i Cardedeu, Granollers o Terrassa -amb només un- van ser a la llista d’afortunats.

On la grossa va caure amb força va ser a Biscaia -s’hi van repartir 240 milions entre Bilbao i Gernika- i a Osca, on es van vendre 30 sèries del 3.347. Els 120 milions aragonesos han arribat a moltes famílies perquè la majoria de números s’han venut a través de participacions de l’associació d’antics alumnes d’un col·legi i d’una papereria de Saragossa.

Més concentrat va estar el segon premi, el 21.015: va caure a Almansa (Albacete), on se’n van vendre 139 sèries, que equivalen a 174 milions d’euros. Una petita part d’aquests, però, van arribar fins a Cubelles. La propietària del club de dansa i fitness Fame ja fa tres anys que juga a aquest número per celebrar la data d’inauguració de l’establiment (el dos d’octubre del 2015). Ahir van repartir més de 3 milions d’euros a través de participacions de 5 euros.

Part del segon, a Castellbisbal

Aquesta data també va portar sort a Castellbisbal, on se’n va vendre una sèrie sencera. La propietària de l’administració número 1, Pèrsida Pastallé, no s’ho podia creure i celebrava el milió i escaig repartit com si fos la grossa. “S’ha venut tot per finestreta, a clients del poble”, deia envoltada de periodistes i de veïns encuriosits per l’enrenou. És el primer gran premi que dona Pastallé, que es va fer càrrec del negoci familiar fa poc menys de dos anys, quan el seu pare es va jubilar. La família va explicar que els guanyadors són “gent que ho necessita”.

Dues de les agraciades amb un dècim del 2n premi

Entre els afortunats, les tres germanes Padilla, que compartiran un dècim valorat en 125.000 euros. “Primer vull invertir en alguna cosa per a casa meva i per al meu fill, que s’acaba de comprar un pis, i també per a la meva filla i el meu net”, deia la Guadalupe. Al seu costat, la seva amiga Celia plorava emocionada: “Me n’alegro com si fos per a mi, perquè ho necessitava molt, la Lupe”. La germana de la Guadalupe, la Lola, aprofitarà els diners per portar els nets a Disneyland París.

“No sabem a qui li ha tocat”

El tercer -el 4.211- va ser l’últim gran premi que va sortir i va quedar molt escampat. Bona part se’n va anar a Navarra (13 milions), però també va esquitxar Catalunya. A Gavà s’hi va quedar mig milió d’euros gràcies a la sèrie sencera venuda a l’administració número 2. “Són butlletes que no teníem emparaulades amb ningú. No sabem a qui li ha tocat”, explicava l’administrador de l’establiment, Juan Ángel Pérez.

L'administració número 2 de la Rambla Vayreda de Gavà ha venut deu dècims del tercer premi, EL 04.211

Els dos quarts premis van passar de puntetes per Catalunya. El 42.206, que donava 20.000 euros per cada dècim, va caure íntegrament a Laudio (Àlaba), i l’altre, el 67.774, s’ha venut en 16 províncies. A Ripollet van tornar dijous les 15 sèries que en tenien, valorades en 3 milions, sense haver-ne venut cap: a ningú li agradava un número amb tants sets.

Els vuit cinquens premis, de 6.000 euros el dècim, van regar Catalunya. Sobretot el 29.031, que va repartir fins a 900.000 euros a través d’una llibreria de Segur de Calafell. La propietària n’havia comprat 158 dècims en una administració de Tarragona.

L’any que a Catalunya s’ha consolidat la caiguda de les vendes de la Loteria Nacional -la despesa s’ha mantingut un 7,4% per sota de fa dos anys- també hi ha hagut premiats que comencen les festes amb una alegria. I a la resta, com també diu el tòpic, els queda la salut.

Quatre curiositats i anècdotes del dia de la loteria

Prop de 2 milions a Sort

La Bruixa d’Or de Sort va repartir 1,9 milions. La caiguda de vendes a l’administració més popular de l’Estat ha fet punxar la demarcació de Lleida, on se n’ha venut un 12% menys

Les vendes, en descens

Les vendes de la rifa de Nadal a Catalunya han baixat un 0,18% respecte a l’any passat, quan ja es va registrar un descens molt més important, del 7,4%. A l’Estat han augmentat un 2%.

L’Aya canta la grossa

Aya Ben Hamdouch, de 10 anys, va ser la nena del col·legi San Ildefonso que va cantar la grossa, a dos quarts d’una. Ho va celebrar dinant al Burger King amb la seva família.

Canvis en els tributs

Hisenda ha canviat el criteri per tributar la loteria, i tots els premis de 10.000 € o menys estaran exempts de pagar impostos. Fins ara no tributaven els de 2.500 € o menys.

stats