NOVES TENDÈNCIES
Societat 19/02/2012

L'steampunk: entre l'època victoriana i la ciència-ficció

Helena Muzas
3 min
Dos aficionats a aquest moviment retrofuturista.

Personatges victorians que piquen l'ullet al segle XXI o cowboys amb elegants jaquetes estil Matrix . El retrofuturisme guanya adeptes al cinema, i una bona prova d'això és la segona adaptació cinematogràfica que Guy Ritchie ha fet del mític detectiu Sherlock Holmes. És l'estètica steampunk, que poc a poc també arriba al carrer.

Però què és l' steampunk ? El fenomen neix com un subgènere literari d'estètica retrofuturista que s'interroga sobre "com seria el passat si el futur s'hagués avançat", en paraules de l'acadèmic Mike Perschon. Es tracta d'un corrent literari que pretén recrear un segle XIX en què l'imaginari de Jules Verne o de H.G. Wells s'haurien convertit en una realitat. Retrata un passat en què hauria estat possible volar en zepelí d'un continent a un altre amb total normalitat, viatjar en el temps o a l'espai i una llarga llista d'avenços científics, en ocasions inversemblants, en què la tecnologia de vapor té un rol fonamental.

El terme steampunk va ser encunyat per primer cop a la prestigiosa revista de ciència-ficció i fantasia Locus per l'escriptor K.W. Jeter, a finals de la dècada dels 80. Avui en dia no és només una tendència literària, sinó també cultural, musical i estètica, amb una repercussió important en el món de la moda i de la indústria audiovisual. De fet, fins i tot ha generat noves tendències com el clockpunk , en la qual els autòmats tenen un paper destacat, o el dieselpunk , que s'inspira en l'estètica del període d'entreguerres.

L' steampunk, com a moviment estètic, s'emmiralla en l'època victoriana però amb un toc fantàstic. "El factor de fer-se les coses un mateix ( Do it yourself ) és molt important en l' steampunk, i això és un dels atractius del moviment", afirma Alassie, creadora de la marca El Costurero Real. Ella s'encarrega de dissenyar el vestuari, l'estilisme i el maquillatge per a productes audiovisuals.

Els complements o gadgets tenen un paper imprescindible en l'estètica que beu d'aquest moviment, perquè és la que permet més creativitat i fantasia. Els més representatius són les ulleres tipus goggle , els penjolls amb elements de l'època, barrets o armes impossibles. Magda Gómez, de la botiga Madame Chocolat de Barcelona, comenta que al seu establiment "es poden trobar des d'accessoris d'inspiració steampunk per a la vida diària fins a binoculars, ulleres d'aviador, rayguns , llibres de la temàtica o roba adaptable a l'estil".

Afirma que "en els últims temps s'està posicionant com un producte cada cop més sol·licitat". "El que va començar com un hobby s'ha anat convertint en una professió". Marcos G. Nicieza va començar a fabricar armes i accessoris steampunk per plaer, i actualment té un estudi de maquetes, MGN-Estudio, on fabrica reproduccions a escala i gadgets. A més dels encàrrecs de particulars, algunes de les seves creacions s'estan començant a fer servir en produccions audiovisuals.

Una afició que creix a internet

A Jafet li va passar una cosa semblant. "Armes, màquines, attrezzo ... Totes les peces les comercialitzo a través d'una web i principalment fora d'Espanya, però també faig encàrrecs, sobretot per a teatres, publicitat o mitjans audiovisuals".

La gran majoria d'aficionats a l' steampunk entren en contacte amb el moviment a través d'internet i fòrums especialitzats, i cada cop s'organitzen més activitats i associacions a Espanya. Un bon exemple és el grup Anacrónicos Recreación Histórica, que malgrat no ser específicament de steampunk , organitza moltes activitats relacionades.

Vany Miranda, una de les fundadores, explica que "l' steampunk ofereix una alternativa perfectament recreacionista i dóna la possibilitat de crear vestits de rigor històric però amb aquell toc de fantasia que de qualsevol altra manera seria mal vist". Ells organitzen tallers i confeccionen tota la indumentària des de zero, seguint al peu de la lletra allò del fes-t'ho tu mateix .

stats