Societat 20/04/2021

Cop a una gran organització xinesa de cultiu de marihuana que operava des de Catalunya

Hi ha 65 detinguts membres de la banda Bang de Fujian i s'han fet una trentena d'escorcolls a Espanya, Portugal i els Països Baixos

Clara López Alcaide
3 min
Un grup d'agents durant un dels registres efectuats en l'operatiu

Eren una organització criminal de cultiu i tràfic de marihuana a gran escala a Europa. El Bang de Fujian, una banda d'origen xinès, operava des de Catalunya i ha sigut el blanc d'una operació policial que de moment s'ha saldat amb 65 detinguts i una trentena d'escorcolls. L'organització, una de les més importants dedicades al conreu i tràfic internacional d'aquesta droga, comptava amb 14 naus repartides entre Catalunya i Astúries, però els registres han arribat també fins a Portugal i els Països Baixos, segons els agents de Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional que s'han encarregat de desarticular la xarxa.

"Dues faccions del Bang es van unir i van organitzar una producció industrial de marihuana en naus en territori català i espanyol, i constituïen una espècie de cooperativa delinqüencial", ha explicat el cap de l'àrea central de crim organitzat de la DIC dels Mossos d'Esquadra, l'inspector Toni Salleras. El funcionament era el següent: les persones que formaven part de la banda eren considerades sòcies i treballadores. Aquesta organització permetia que si algun dels grups queia, la resta podien continuar funcionant, ja que ho feien de manera individualitzada.

Al macrooperatiu hi van participar 350 agents i es van fer 29 escorcolls.

700 paquets amb droga que viatjava a Europa

La investigació va començar el 2019, de manera conjunta i de la mà del jutjat d'instrucció número 5 de Badalona, quan els Mossos van tenir coneixement de l'enviament de paquets de marihuana envasada al buit. La policia va detectar que darrere d'aquests enviaments –que es feien arribar a diversos indrets d'Europa amb empreses de paqueteria ordinàries– hi havia una organització criminal "totalment establerta a Catalunya", així com amb una estructura "molt ben definida" i "especialitzada" per fer la distribució a escala internacional. En total s'han detectat, segons la policia, més de 700 paquets amb marihuana, que tenien com a destinació països com França, Portugal, els Països Baixos i Itàlia.

Les plantacions intervingudes, a més, disposaven d'un "sofisticat sistema de cultiu i manteniment", que es nodria de manera il·legal del corrent elèctric, segons han explicat els agents. Tècnics d'Endesa que també van participar en l'operatiu han obert set expedients per frau elèctric i calculen que la llum punxada equival a la de 1.177 habitatges.

Des de la Policia Nacional asseguren que l'organització estava liderada per dos clans familiars xinesos –el clan Lin i el clan Zengh Wei– i "es dedicava a altres activitats delictives", com ara el tràfic de persones i l'explotació laboral en tallers il·legals, segons ha explicat el cap de la secció d'organitzacions criminals transnacionals de la Policia Nacional, l'inspector Juan Pablo Iglesias. "El que estem detectant és que diverses organitzacions veuen en la producció de marihuana una font d'ingressos per revertir la caiguda en altres activitats delictives", ha afegit Iglesias. Segons ha indicat, el grup mantenia relacions amb altres organitzacions albaneses i poloneses.

El 14 d'abril es va dur a terme aquest macrooperatiu conjunt a partir del qual es va detenir una seixantena de persones -29 dels quals ja han ingressat a presó- i es van localitzar 13 plantacions industrialitzades, 40.000 plantes de marihuana, 190.000 euros en efectiu i 25 paquets amb droga. Es calcula que l'organització va generar entre 6 i 7 milions d'euros en beneficis en un període d'un any i mig. La policia els acusa d'una llarga llista de delictes, entre els quals hi ha organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, usurpació de la identitat i defraudació del fluid elèctric. Tant els Mossos com la Policia Nacional donen la banda per desarticulada, però no descarten noves detencions.

stats