Societat 03/07/2018

Cinc detinguts a Catalunya en l'operació contra el frau en la contractació d'aplis informàtiques per a semàfors

Entre els arrestats hi ha el cap de la Policia Local de Tiana i un caporal de Lleida

Ara
3 min
Macrooperació policial a ajuntaments de tot l'Estat per la contractació irregular de semàfors

BarcelonaLa policia espanyola ha detingut aquest dimarts cinc persones a Catalunya en el macrooperatiu a tot l'Estat per les presumptes irregularitats en la contractació d'aplicacions informàtiques instal·lades en els semàfors de diversos municipis. Els investigadors sospiten que la trama ara desarticulada manipulava les dades de trànsit i sinistralitat per justificar que s'instal·lessin radars en punts on no feia falta i que servirien només per recaptar diners. Els arrestats són els dos responsables de l'empresa Gespol S.A. -a l'epicentre de la trama-, un tècnic de l'Ajuntament de Mollet, l'actual cap de la Policia Local de Tiana, que anteriorment havia sigut regidor de Montgat, i un caporal de la guàrdia urbana de Lleida responsable dels serveis d'informàtica, que ja ha quedat en llibertat amb càrrecs.

La investigació la coordina el jutjat d'instrucció número 2 de Badalona i la Fiscalia Anticorrupció. A tot l'Estat hi ha una trentena d'arrestats, una quinzena dels quals declararan davant del jutge en els pròxims dies. En l'operatiu s'han mobilitzat prop de 600 agents de la policia espanyola per dur a terme una cinquantena d'escorcolls a tot l'Estat i una vintena de requeriments d'informació. A Catalunya, la Policia ha entrat als ajuntaments de Lleida, Mollet del Vallès i Tiana i també ha requerit documentació als consistoris de Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar i Rubí.

Comissions

Els investigadors sospiten que la trama hauria afavorit la contractació de l'empresa perquè gestionés les infraccions de trànsit en diferents municipis i que es manipulaven les dades de trànsit i sinistralitat per justificar la presència de radars on no en calien, amb la finalitat de recaptar més diners. A canvi diferents càrrecs públics i policies locals haurien rebut comissions.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, els fets investigats podrien constituir delictes de prevaricació administrativa, frau a l'administració pública, revelació d'informació privilegiada, malversació de fons públics, tràfic d'influències, suborn, falsedat documental per funcionari públic i per particular, alteració del preu de concurs públic i pertinença a organització criminal. Al centre de l'operació hi ha l'empresa Aplicacions Gespol SL, una filial del grup Sacyr des de 2016, amb seu a Barcelona, i que està especialitzada en aplicacions per controlar el trànsit rodat. La multinacional ha anunciat una investigació interna sobre el què ha passat.

Els investigadors creuen que hauria arreglat concursos públics amb la connivència de polítics locals del PSOE, el PP i Ciutadans. El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha assegurat que al seu partit "no li tremola el pols" amb la corrupció i que seran expulsats els que siguin detinguts o imputats. El partit ha suspès de militància tres càrrecs investigats en l'operatiu: L'alcalde d'Arroyomolinos (Madrid), un assessor de la Diputació de Lleó i el portaveu del partit a l'Ajuntament de Sant Andrés de Rabanedo (Lleó).

L'Ajuntament de Mollet ha explicat en un comunicat que s'han posat a disposició de la policia i del jutjat per "col·laborar" en la investigació, igual que el de Tiana, que també ha demanat respectar el principi de presumpció d'innocència. L'Ajuntament de Pineda, per la seva banda, assegura que no els consta cap contracte amb l'empresa Gespol. En un comunicat, el consistori ha explicat que ja han presentat tota la documentació sol·licitada en relació als expedients de contractació dels sistemes de control de trànsit i que l'interventor general de l'Ajuntament ha constat que no han tingut cap relació laboral amb l'empresa sota sospita.

Mentrestant, els agents de la policia espanyola continuen aquest migdia a la seu de l'empresa Aplicacions Gespol, ubicada al carrer Fra Juníper Serra de Barcelona, en un escorcoll que es podria allargar tot el dia, segons fonts de la investigació. Tres furgons de la policia espanyola custodien l'entrada de la companyia, on també hi ha diversos mitjans de comunicació.

Segons han explicat a l'ACN treballadors de la zona, els agents s'han personat a dos quarts de set del matí i han demanat al conserge del recinte que els acompanyés per fer de testimoni a l'entrada de l'empresa. Hi han accedit serrant la reixa d'entrada amb una radial, primer, i després forçant la porta amb una maça. Dins de les instal·lacions hi ha un dels detinguts en l'operació, present en l'escorcoll. D'altra banda, la fiscalia també s'ha dirigit al lloc dels fets, juntament amb dos gossos de la unitat canina especialitzats en la detecció de bitllets.

stats