Successos
Societat 03/10/2022

Què va poder fallar a l'explosió de Girona?

La deflagració va ferir divuit persones i cinc va haver de ser ingressades, però totes ja han rebut l'alta mèdica

4 min
Equips d'emergències aparcats davant de la Casa de Cultura de Girona.

GironaEnsurt majúscul sense conseqüències tràgiques a Girona. Un experiment del científic i divulgador Dani Jiménez va acabar amb una deflagració a la Casa de Cultura que va deixar 18 persones ferides. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir les causes de l'explosió, però els experts apunten que podria ser per un defecte en els bidons que s'hi feien servir o bé per un excés en la quantitat de nitrogen o d’aigua que es van introduir als recipients.

L’incident es va produir cap a tres quarts de vuit del vespre. Amb motiu de la 16a Nit de la Recerca, la Universitat de Girona (UdG) havia organitzat un acte divulgatiu amb Jiménez anomenat "Canó dels desitjos". L’objectiu era reproduir un experiment que l’americà Roy Lowry va fer per primera vegada el 2012 i que consisteix a crear gotetes d’aigua a partir de la barreja de nitrogen i aigua calenta. “És un fenomen físic: perquè el nitrogen sigui líquid ha d’estar a temperatures inferiors de -196 °C. Si està confinat en un recipient estanc, tancat, a l’entrar en contacte amb l’aigua calenta, es condensa en petites gotetes que fan aquesta boira. Aquestes gotes tenen una energia que tu pots portar cap a una direcció”, descriu la professora de l’Institut Químic de Sarrià (IQS) Cristina Fornaguera. 

Moment de l'explosió del bidó de nitrogen líquid a la Casa de Cultura de Girona.

La idea del científic i divulgador era dirigir aquesta energia cap al cel: va posar dins dels recipients pilotes de colors que representaven desitjos, perquè volessin cap amunt quan es produís la reacció. Ara bé, com es veu en els vídeos de l’explosió, el vapor d’aigua acaba sortint en totes direccions i fereix les persones que hi havia més a prop dels bidons. 

"Volum excessiu de vapor d'aigua"

Dani Jiménez i el seu equip s’han posat a disposició de les autoritats, que estan investigant què podria haver fallat, però han deixat clar que sempre treballen amb "les màximes mesures de seguretat". La UdG va apuntar ahir que durant l'experiment es va produir “un volum excessiu de vapor d’aigua”. En les imatges enregistrades es veu com els divulgadors tenen problemes per tancar bé els dos bidons, i el científic li proposa al seu ajudant que els aguanti amb les mans. Just quan estira la corda és quan sembla que s'hauria produït la deflagració.

Tant Fornaguera com el professor de química de la UdG Josep Duran coincideixen que hi ha dues possibilitats que podrien explicar la causa de l'explosió: o bé que s'hagués introduït massa quantitat de nitrogen, o bé que un dels bidons tingués algun defecte; ja que tots dos han observat que, just abans de la deflagració, surt nitrogen per la part de sota del recipient. “I pot ser que l’energia s’escapés per on no tocava i, en sortir per baix, va impactar contra tot el que va trobar”, explica la professora de l'IQS i doctora en farmàcia. 

En aquest sentit, Duran afegeix que "no és gens normal" veure un bidó d'aquesta mena rebentat: "Estan preparats per portar dissolvents que podrien explotar, són molt resistents". El professor de la UdG estava present a la Casa de Cultura durant l'experiment, i creu que el fet que no tanquessin bé els dos bidons "és un error", però descarta que sigui la causa de l'explosió. "No hauria calgut gaire força per aguantar-los, perquè és com una xemeneia, amb el vapor que va cap a dalt", aclareix.

Fornaguera recalca que és un experiment que no necessàriament ha de ser perillós, i que s’ha fet moltes vegades: “El mateix Dani Jiménez el va fer a Girona, per la Nit de la Recerca, el 2013, i havia sortit bé”. De fet, Duran també l'ha fet en desenes d'ocasions, a petita escala, perquè és un exercici molt il·lustratiu, i defensa la professionalitat del divulgador científic. "Fa 14 anys que conec en Dani Jiménez, i sí que busca l'espectacle, però sempre posa la seguretat per davant de tot, ahir també. Jo mateix hauria aguantat els dos bidons amb les mans si m'ho hagués demanat, perquè no hauria d'haver sortit malament", subratlla el professor de química.

"És jugar amb foc"

Per contra, el químic expert en síntesi Lluís Duocastella creu que l'experiment va ser "una temeritat": "El nitrogen és un gas inert que és perillós. Amb la normativa que posen a la indústria química, s’hauria d’haver fet aquest experiment en una cambra tancada i amb més mesures de seguretat. Encara que s'hagi fet moltes vegades, és jugar amb foc, i el fet que hagi explotat ho demostra", sosté.

Per a Duocastella, la prova no va sortir bé perquè es va produir una "evaporació brutal, molt de cop, de manera que es va generar una pressió tan forta que va produir una deflagració". "Pot ser que posessin més aigua del compte, que hi hagués massa evaporació o que fos massa ràpida i el bidó no ho aguantés", argumenta.

El rector de la UdG, Quim Salvi, va lamentar l'incident i es va posar a disposició dels afectats. En total, després de l'explosió, els serveis d'emergències van atendre 18 ferits, tretze dels quals van poder tornar a casa després de rebre atenció mèdica. Els cinc restants van passar la nit al Trueta, però entre dissabte i aquest dilluns els han donat l'alta. La víctima més greu va ser una nena de 5 anys que ha rebut l'alta mèdica la tarda d'aquest dilluns.

stats