Malestar als Mossos per la falta de suport polític davant els aldarulls

Aragonès defensa els Mossos però anticipa que hi haurà canvis a Interior amb el nou Govern

4 min
Un cordó amb agents de la Brimo dels Mossos durant la tercera nit de protestes per Hasél a Barcelona.

BarcelonaJa fa quatre dies que van començar les protestes a Catalunya contra l’empresonament de Pablo Hasél i totes les nits han acabat amb aldarulls en diferents ciutats. L’actuació dels Mossos d’Esquadra ha rebut crítiques dels partits polítics, inclòs JxCat –que gestiona Interior–. Això, sumat a les declaracions del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que demanava una revisió “urgent” del model d’ordre públic, ha generat malestar a la plantilla fins al punt que han circulat missatges cridant a deixar de treballar –perquè no tenen dret a vaga–, encara que de moment no consten baixes. Aquest divendres el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat la policia però ha anticipat canvis, i la cúpula del cos s’ha reunit al complex central Egara i ha mostrat preocupació per la violència al carrer i cap als agents.

“Sembla que sempre siguem els dolents de la pel·lícula. N’estem farts i cansats de molts anys”, diu el secretari general del Sindicat de Comandaments dels Mossos (Sicme), Jordi Silva. “No es parla de la violència quan hem rebut atacs a una comissaria i als companys. Es parla només de revisar el model quan és dels més ben valorats per la ciutadania”, afegeix. Sàmper va qualificar de “violència gratuïta” i va condemnar “amb negreta i majúscula” els disturbis l’endemà de la primera nit. Però des de llavors no ha tornat a comparèixer i la plantilla troba a faltar més suport: “De tots els estaments polítics i democràtics contra la violència d’alguns grups”, considera Silva. “Volem coherència. No són els Mossos els que dirigeixen Interior”, qüestiona el portaveu del sindicat SPC, David Miquel.

Els agents veuen que la policia, coincidint amb les protestes per Hasél i les negociacions per al nou Govern, s’ha situat al mig del debat. Miquel retreu als polítics que només facin crítiques als antiavalots “quan saben que no poden prescindir de l’ordre públic”. “En una manifestació defensem les institucions, les seves seus i la resta de la ciutadania dels grups violents. ¿No es vol que fem això?”, es pregunta Silva. El portaveu d’Uspac, Albert Palacio, assegura que “l’únic que es busca és el rèdit de formar un Govern”. “Si a la següent concentració no hi hagués la Brimo i l’ARRO, què passaria? No ho volen entendre”, lamenta Palacio, que, tot i aquest enuig, deixa clar: “No cridarem a una plantada massiva, però donem veu al maltractament continu cap als Mossos”.

El portaveu de Fepol, Toni Castejón, pensa que les crides internes a deixar de treballar pel malestar dels últims dies “són un avís”. “Mai hem vist que arribi a passar perquè som professionals, però ens han desautoritzat tant que la plantada al cos ara està sobre la taula”, alerta.

Caldrà “escatir” responsabilitats

En un intent d’aplacar aquest rebombori al cos, Aragonès ha subratllat que una “eventual mala actuació policial no pot tacar” la feina dels 17.000 agents de la policia catalana que treballen per “protegir la seguretat i els drets i llibertats de la ciutadania”. El debat sobre els antidisturbis ha sigut, d’entrada, pel cas d’una noia de 19 anys que va perdre un ull en la marxa de dimarts a Barcelona i que va patir la ferida quan els Mossos disparaven bales de foam, però encara no hi ha cap informe que confirmi que la causa és un dels projectils. Tanmateix, Aragonès ha anunciat que, quan es constitueixi el Govern, caldrà “escatir” responsabilitats si hi ha hagut “males pràctiques”.

El vicepresident ha intentat així transitar el complicat escenari que té al davant si vol ser el futur president de la Generalitat, ja que no vol arribar al capdavant de l’executiu enfrontat amb els Mossos però necessita els vots de la CUP –que té els antiavalots en el punt de mira– per ser investit. Amb Junts qüestionant també l’actuació policial i defensant un canvi de model fins i tot per boca de Sàmper, la redefinició d’Interior s’ha convertit en l’assumpte més espinós de les negociacions per a la investidura. El marge de maniobra és escàs, però sobre la taula hi haurà en els pròxims dies l’impuls d’un debat sobre els projectils de foam i els dispositius d’ordre públic, la necessitat d’auditar les males praxis d’alguns agents i canvis puntuals als Mossos. Del consens al voltant d’aquests aspectes en dependrà la investidura d’Aragonès però també la pau interna al cos.

Suport dels comandaments

Des de la cúpula dels Mossos, en la reunió d’aquest divendres tots els comandaments que han intervingut han expressat el seu suport a la plantilla. Segons fonts del cos, el cap de la policia, el major Josep Lluís Trapero, ha volgut fer explícit aquest suport als agents de la comissaria de Vic i a tots els que s’han trobat en una situació de perill, a part de demanar ser pròxims en uns dies que ha definit de “complicats”. Tot i constatar que són un objectiu de les manifestacions per ser els representants de l’autoritat, han dit que això no condicionarà l’actuació dels antiavalots. El problema, però, és que no tenen clar quan poden durar els aldarulls ni si en els pròxims dies les concentracions aniran perdent afluència i això ajudarà a diluir-les.

Malgrat que en la tercera nit de les protestes els Mossos només van llançar 14 projectils de foam –en les dues anteriors van ser 420–, fonts del cos han descartat que s’hagi donat cap indicació d’utilitzar-los menys. La cúpula ha dit que són “els màxims interessats” en aclarir la causa de la pèrdua de l’ull de la noia i ha mostrat la predisposició de fugir del corporativisme i ser autocrítics. Ha considerat que correspon a la societat, al Parlament i al Govern decidir el model d’ordre públic i que els Mossos “s’hi adaptaran”.

stats