Societat 03/05/2019

El maltractament psicològic a les persones grans també serà motiu de desheretament

El Govern vol modificar la regulació de les successions per incloure aquests abusos

Montse Riart
2 min
El maltractament psicològic a les persones grans també serà motiu de desheretament

BarcelonaCada any es denuncien un miler de maltractaments a persones grans. La meitat estan comesos per familiars directes. Fins ara la llei exclou com a hereus els autors d'una agressió greu a una persona d'edat avançada, però no es defineix si es tracta d'abusos físics o psicològics. Ara el Govern vol modificar la regulació de les successions a través del Codi Civil per poder incloure aquest últim aspecte.

La modificació legal és una de les novetats de l'avantprojecte de llei d'actualització del Codi Civil de Catalunya que el departament de Justícia portarà al Govern per a la seva aprovació i posterior tramitació parlamentària. També es preveuen altres canvis. Per exemple, en cas d’absència de fills, la llei només reservarà una vuitena part dels béns per a cadascun dels ascendents del testador. Això significa que, a diferència d’ara, si un dels progenitors ha mort, l’altre només tindrà dret a la meitat de la llegítima i no a la seva totalitat. El temps per a la reclamació de la legítima també s’escurçarà, i passarà dels 10 als 4 anys.

Víctimes invisibles

"Són maltractaments invisibles i silenciats i hem d'acabar amb la impunitat; sense respecte no hi pot haver herència", ha explicat la consellera de Justícia, Ester Capella, en una visita al Casal Cívic de Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat, juntament amb el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, que admetia que cal millorar la detecció del maltractament psicològic i ajudar els avis a empoderar-se i denunciar. I és que les xifres assenyalen que només es denuncien un 10% dels casos, per "por o vergonya", apuntava El Homrani.

Segons Capella, la modificació vol acabar amb l'"ambigüitat" de la regulació de successions actual, que exclou d'una herència els autors d'un "maltractament greu", sense definir quin tipus de casos estan inclosos en aquesta definició, cosa que pot induir "a una interpretació equivocada" que no té en compte els maltractaments psicològics, apuntava la consellera. "Els insults, les humiliacions, els crits, els xantatges i l'aïllament són inadmissibles i no es poden banalitzar", ha alertat la titular de Justícia, que ha assegurat que l'avantprojecte de llei que haurà d'aprovar el Govern, i en última instància el Parlament, "equipara el maltractament físic al psicològic".

El canvi de regulació també preveu el desheretament de les persones incloses en el testament que maltractin psicològicament la parella o els pares del testador. La voluntat és que la llei proporcionarà més protecció als testadors, especialment a les persones grans i dependents.

stats