HABITATGE
Societat 16/02/2013

Milers de persones es manifesten a Barcelona en defensa del dret a l'habitatge

Dissabte de manifestacions arreu de l'Estat en defensa del dret a l'habitatge. A Barcelona, la capçalera de la manifestació s'ha plantat a la seu del PP, blindada amb tanques i furgonetes dels Mossos, entre crits de 'dimissió'

Maria Ortega
3 min
Manifestació dret habitatge / EFE /TONI GARRIGA

BarcelonaLes protestes contra els desnonaments omplen aquest dissabte els carrers d'una cinquantena de ciutats de l'Estat, on la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha convocat manifestacions en defensa del dret a l'habitatge.

A Barcelona, la convocatòria ha sortit de la plaça Universitat a dos quarts de cinc de la tarda enmig d'un ambient festiu amb música i, fins tot, ball. Samarretes i pancartes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) comencen a escampar-se pel centre de la ciutat. Centenars de persones s'han concentrat a la plaça i han començat a sonar els primers 'Sí se puede'. Els manifestants també criden "No s'entén gent sense casa i cases sense gent". La Guàrdia Urbana controla la concentració des de la mateixa plaça i fins a deu furgonetes dels Mossos esperen a la ronda de Sant Antoni. Hi ha, també, agents repartits pels carrers adjacents.

"'S'acabarà la pau social" i "ILP sí o sí" crida la manifestació mentre enfila el camí cap a la seu del PP. La capçalera de la manifestació, però, ja ha arribat a la seu del PP, blindada amb tanques i furgonetes dels Mossos mentre els manifestants criden 'Dimissió' i 'Escrache', en referència a la campanya d'assenyalament i persecussió que la PAH durà a terme amb els diputats que no donin suport a la ILP.

Ho fan després d'haver escoltat el testimoni d'un home afectat que ha explicat que ell, "com molts altres", va firmar la hipoteca "enganyat" i de llegir un manifest en què s'ha instat a defensar la ILP sense rebaixes i a "assenyalar culpables". La portaveu de la PAH, Ada Colau, ha assegurat que vivim un "moment molt important" i que la "pressió de la ciutadania s'ha de fer forta per defensar l'avenç de les demandes de mínims". Ha assegurat que la protesta va cap a la seu del PP perquè és "l'únic partit que ja ha dit que no acceptarà les tres mesures de la ILP senceres". A més, ha reiterat que la campanya d'assenyalar diputats anirà a més". Comença a les xarxes socials però té previst desvirtuar-se. Això sí, segons Colau, això no implicarà "cap tipus d'agressió".

Ada Colau ha tancat la protesta fent una crida a continuar la lluita: "Això només ha començat, hem de seguir lluitant, han de sentir el nostre alè de dia i de nit", ha dit Colau visiblement emocionada, després de dir que el "treball de formigueta de la PAH" ha aconseguit coses que "semblaven impossibles, com fer rectificar el PP". Ha concretat que CiU, UPN i UPyD no han dit encara quin suport donaran a la ILP i el PP ha dit que no l'accepta sencera. Els assenyalaran.

Protestes en altres ciutats

Al marge de Barcelona, també hi ha protestes en ciutats com Figueres, València i Palma. Després que aquesta setmana el Congrés hagi admès a tràmit una iniciativa legislativa popular (ILP), la Plataforma ha fet una crida a no rebaixar la pressió social per aconseguir que la ILP sobre la dació en pagament acabi sent aprovada sense modificacions rellevants al Congrés dels Diputats.

La ILP exigeix aplicar canvis legals com la dació en pagament amb caràcter retroactiu, la moratòria dels desnonaments i del lloguer social en els habitatges buits. La presidenta de la PAH, Ada Colau, ha assegurat que només la pressió social serà capaç de contrarestar el poder que té el lobi financer al Congrés dels Diputats. Colau ha recordat que la "victòria" de dimarts passat –quan el PP va canviar d'opinió i va acceptar la tramitació de la ILP– és conseqüència, precisament, de la mobilització ciutadana. La PAH ha insistit que no renunciarà a les propostes incloses en la ILP perquè només són mesures "de mínims".

stats