Una mare de bessones aconsegueix el permís de maternitat i el de paternitat

S'havia de fer càrrec de les filles tota sola i la Seguretat Social li va denegar la petició, però una jutge li ha donat la raó

Alba Tarragó
2 min
Dos bessons acabats de néixer.

PalmaUn jutjat d'Eivissa ha concedit a la mare de dues bessones –reconeguda com a família monoparental– el permís que li correspondria a l'altre progenitor, a més del seu. La jutge li ha donat vuit setmanes més de permís, segons ha informat el Sindicat d'Infermeria de les Illes Balears (Satse), que s'havia personat en la causa –l'afectada és sanitària–, i assegura que és la primera vegada que passa a les Illes Balears.

La demanda es va presentar el 23 de juny del 2021 al jutjat social d'Eivissa perquè la dona havia sol·licitat inicialment a l'Institut Nacional de Seguretat Social l'ampliació del permís per naixement i cura corresponent a l'altre progenitor, però l'hi havien denegat al·legant que l'actual llei general de Seguretat Social no recull la seva situació, ni tampoc la preveu l'Estatut dels Treballadors. La dona va recórrer a la justícia, que finalment li va donar la raó perquè va prevaldre l'interès superior de les nenes, atès que són elles les que reben les cures, basant-se en la Convenció sobre els Drets Humans i les Llibertats Fonamentals. El sindicat explica que "denegar l'ampliació del permís pot considerar-se un greuge comparatiu" dels fills de les famílies monoparentals respecte als que tenen dos pares.

Drets de les famílies monoparentals

Això és el que ha dut la jutge a destacar que tots els infants mereixen gaudir del mateix temps amb els seus progenitors i, per tant, a defensar que han de ser els poders públics els que han de lluitar perquè la conciliació suposi la integració de la maternitat i feina, al marge del model de convivència que cada família hagi escollit. La magistrada considera que els drets de conciliació i vida familiar han de ser els mateixos per a les famílies amb un pare o amb dos, amb la "finalitat de preservar la relació filial".

La sentència concedeix a la mare setze setmanes addicionals que correspondrien a l'altre progenitor. Actualment, entre els dos progenitors sumen setze setmanes de permís. El Satse apunta que els drets del menor "no han de ser minvats pel fet de formar part d'un tipus de família o d'un altre, ni tampoc els de la persona progenitora monoparental, a qui corresponen el descans i la protecció complets per assumir la responsabilitat completa".

stats