Violència vicària

El nen assassinat pel seu pare haurà de mantenir (per ara) el cognom del botxí

La família del menor demana una modificació de la llei per poder tramitar per la via urgent casos com aquest

2 min
La façana de l'hotel Concòrdia on es va trobar al menor mort

BarcelonaCom es pot evitar que un fill porti el cognom del pare que l'ha assassinat? Des del 2013 la llei estatal del Registre Civil permet que les víctimes de violència masclista puguin canviar el cognom dels fills per evitar que portin el del pare maltractador. Fins i tot hi ha una via d'urgència per poder agilitzar els tràmits. "Però ens hem trobat amb un buit legal", explicava aquest dijous Marta Ariste, una de les advocades que representa la mare del nen assassinat pel seu pare en un hotel de Barcelona a finals d'agost. La dona ha intentat fer la modificació nominal per poder enterrar l'infant sense que constés ja el cognom del seu pare i assassí, però de moment no ha sigut possible.

Segons ha explicat Ariste, la llei no preveu que es pugui fer aquest tràmit una vegada mort el pare, que es va suïcidar poc després de l'assassinat. Ariste i l'advocada Carla Vall, que ha portat la part penal del cas –ara ja tancada–, han demanat una modificació de la llei perquè també inclogui els casos de violència vicària, aquells en els quals el maltractador, per fer mal a la parella o exparella, acaba amb la vida dels fills i que s'han cobrat 42 víctimes menors d'edat des del 2013. "Era un tema prioritari per a la mare. Per a ella era molt important que no porti els cognoms del pare, que n'és l'assassí", insistia Ariste.

Les dues advocades també han reclamat que les administracions creïn una línia d'ajudes econòmiques per a aquests tipus de casos, ja que les mares es troben amb la dificultat d'haver d'assumir soles totes les despeses. La família no descarta en aquest sentit interposar una demanda per plantejar algun tipus d'indemnització per part de l'Estat.

Carta d'agraïment

La penalista Carla Vall ha tancat la compareixença per denunciar els obstacles legals amb els quals ha topat darrerament la mare del nen assassinat per llegir una carta d'agraïment de la dona als investigadors dels Mossos d'Esquadra que han portat el cas, als serveis socials, d'atenció a la víctima, psicòlegs i metges que la van atendre des del primer moment, a l'Ajuntament de Barcelona, al consolat francès, i a les mateixes lletrades. La dona també ha volgut agrair la col·laboració ciutadana els dies posteriors al crim en la recerca del pare, que va fugir de l'hotel després d'assassinar el nen i del qual no es va trobar el cos fins tres setmanes després.

"Em falta només donar gràcies a la vida per l'extraordinària experiència humana que he viscut des de fa pràcticament un mes, una cosa que m'ha donat molta força dins de la tragèdia i el dolor que he viscut", diu la mare en la carta. "Estic convençuda que el meu fill s'hauria sentit molt orgullós de veure la seva mare tan ben acompanyada i que us donaria les gràcies igualment".

stats