Tribunals

La mare de la nena assassinada a Vilanova s'encara amb l'acusat: "Que la por no et deixi viure"

Els pares i familiars de la Laia desmunten la versió de la defensa amb testimonis esfereïdors del crim

ARA
3 min
Una imatge de la sessió per l'assassinat de la Laia, amb l'acusat assegut entre dos agents de la policia.

Barcelona"Espero que la por no et deixi viure mai més". La frase ha caigut com una maledicció a la sala de l'Audiència de Barcelona en què es jutja un home acusat de l'assassinat de la Laia, una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú el 2018. Al final de la seva declaració al tribunal, la mare s'ha adreçat directament a Juan Francisco L. O., de 45 anys, per expressar-li el dolor i la ràbia, amb unes paraules que han rebut una reprimenda del magistrat. "Espero que la por no et deixi viure mai més en la vida. Que visquis molts anys, però amb molta por, la [mateixa] por que va passar la meva filla a la teva casa a les fosques. La teva olor, el teu pes... morir-se és molt dolent, però morir-se amb tu al damunt, olorar-te i amb el teu pes, a les fosques, és pitjor", ha exclamat la dona en una declaració com a testimoni.

Poc abans, el jutge ja havia censurat el pare de la nena per haver retret a l'advocada de la defensa que li transmetés el condol davant el jurat popular encarregat de jutjar el cas i no durant la instrucció del sumari, informa Efe. Els fets es remunten al 4 de juny del 2018 a la tarda quan l'assassí confés, veí de l'edifici dels avis de la Laia, la va interceptar quan baixava per les escales i la va obligar a entrar a casa seva, on la va asfixiar i la va apunyalar després d'haver-la agredit sexualment, segons la tesi fiscal. Per aquests fets, l'acusat s'enfronta a la màxima pena prevista al Codi Penal, que és presó permanent revisable per assassinat amb traïdoria i acarnissament en el context d'un delicte contra la llibertat sexual, i deu anys de presó per agressió sexual a menor de 16 anys.

En la segona sessió del judici, els pares han recordat la Laia, que han definit com una nena a qui "li agradava el món, li agradava la vida", que tenia un grau d'autisme i defugia la foscor o amagar-se, en una versió que contradiu i desmunta la mantinguda pel processat, que va assegurar que va atacar la menor perquè l'havia confós amb un lladre quan la va sorprendre a casa seva. Per a la família això és senzillament inversemblant. "En cap moment em va passar pel cap que la nena estigués amagada. La primera cosa que vaig pensar va ser que se n'havia anat cap a casa", ha dit el pare, que, a més, ha confirmat que en aquella escala els veïns no tenien relacions tan fluides per passar d'una casa a una altra.

Aquest dimarts ha sigut també el torn dels oncles de la nena, que van trobar el cadàver seminú, encaixat en una maleta, amb una corretja de gos al voltant del coll i sota un matalàs al domicili de l'acusat, on van irrompre després de detectar un comportament "sospitós" del processat.

Tal com han relatat, la primera vegada que van picar al pis de Juan Francisco, va obrir amb una tovallola a la cintura i els va dir que sortia de la dutxa i que allà no hi havia ningú, però a diferència de la resta de veïns no es va prestar a col·laborar en la recerca de la nena, sinó que va reaccionar, han assegurat, amb "absoluta indiferència" i "sense empatia". Aquest comportament els va fer sospitar, fins al punt que els parents van tornar un segon cop al domicili del sospitós, que no els va voler obrir i deia "incongruències i respostes contradictòries", han indicat.

Al cap d'una estona van aconseguir entrar al pis i va ser quan hi van trobar el cos de la nena, sota un matalàs sobre el qual hi havia tota mena d'objectes en una habitació "regirada" i la paret de la qual estava tacada de sang. "Em vaig posar a cridar-li [a l'acusat] i es va tirar a terra com un nen petit dient que ell no ho havia fet", ha recordat.

Tots els que van veure l'acusat aquell dia han coincidit, a més, que no tenia aparença d'anar ni begut ni drogat: "Era perfectament conscient", ha afirmat un d'ells. I un altre ha apuntat que "no tenia els ulls dilatats". Per contra, la defensa argumenta que l'home estava sota la influència dels estupefaents.

stats