Societat 01/04/2016

Els Maristes reclamen ara que els abusos sexuals a menors no prescriguin

El pare que va destapar públicament l'escàndol de pederàstia impulsa una associació per personar-se en tots els casos d'abusos en escoles i donar suport a les víctimes

Enric Borràs
2 min
“L’‘hermano’ em besava d’una manera molt rara”

BarcelonaLa Fundació Champagnat, on s'agrupen les escoles Maristes, ha reclamat formalment al govern espanyol i al Congrés que es canviï el Codi Penal perquè no prescriguin els delictes d'abusos a menors. Ho expliquen en una carta que, segons l'ACN, han enviat a 10.000 famílies d'alumnes.

Justament la setmana passada, però, els advocats dels Maristes havien demanat que es considerin prescrites 14 de les 16 denúncies contra el seu exprofessor i pederasta confés Joaquín Benítez. Es van oposar al criteri de la Fiscalia, que creu que una d'aquestes 14 no ha prescrit a causa de la gravetat dels abusos sexuals i perquè els considera un delicte continuat, que es va repetir.

A la carta als pares els Maristes també expliquen que han creat un grup d'experts per donar suport a les víctimes d'abusos sexuals dels seus propis professors que ja hagin prescrit legalment. El grup de treball està format per professionals "externs, independents i amb molta experiència", segons la carta firmada pel president de la fundació, el germà Gabriel Villa-Real, i el director, Llorenç Claramunt.

Però les víctimes també tindran un altre recurs nou on buscar ajuda, psicològica i legal: Manuel, el pare que va destapar públicament l'escàndol de pederàstia dels Maristes explicant els abusos de Benítez al seu fill, ha impulsat la creació d'una associació. L'entitat, que segons ha pogut saber aquest diari es diu Mans Petites, intentarà personar-se en tots els processos judicials per abusos sexuals a menors en centres educatius, esportius i culturals.

L'associació, que es va constituir ahir i compta amb altres víctimes de l'escàndol, també té el suport d'experts com el psicòleg i neurocientífic Francesc Colom, que n'és el vicepresident, i de l'advocat que duu el cas del fill de Manuel, Iban Fernández.

Manuel, abans d'entrar en un ple de l'Ajuntament de Barcelona on s'havia de votar una moció contra els abusos a menors, ha criticat "les mentides" dels Maristes, segons l'agència Efe. Ho ha dit en referència a les declaracions d'ahir a TV3 del coordinador de l'equip de protecció a la infància dels Maristes de Catalunya, Raimon Novell, que va dir que sempre havien estat al costat de les víctimes encara que els casos haguessin prescrit.

El pare que va destapar el cas ha recordat que el 2011, quan una família va explicar que Benítez havia abusat del seu fill, els Maristes van amagar la confessió del llavors professor de gimnàstica a la denúncia que van fer a la Fiscalia, tal com van reconèixer en aquesta entrevista al diari ARA. També ha recordat els casos de víctimes que haurien avisat dels abusos com a mínim des del 2003 i que els Maristes neguen.

Manuel ha tornat a dir que demanaran que "s'investigui els Maristes per possible encobriment" perquè la congregació hauria canviat de centre, durant anys, alguns professors dels quals arribaven queixes per abusos sexuals als alumnes, i sense notificar-ho a la justícia.

stats