CAS MARISTES
Societat 09/02/2016

El 2003 ja hi va haver un avís als Maristes dels abusos de Benítez

Els Mossos van detenir al desembre un monitor de l'escola a causa de cinc denúncies per pederàstia

Xavier Bertral / Enric Borràs
3 min
Porta de la seu de l’escola Maristes Sants-Les Corts, a la cantonada dels carrers Antoni  de Capmany i Finlàndia, on va treballar el monitor denunciat al desembre.

BarcelonaFa tretze anys, el 2003, els pares d’un alumne de l’escola Maristes Les Corts ja es van reunir amb la direcció del centre per comunicar un cas d’abusos al seu fill per part de l’exprofessor de gimnàstica i pederasta confés Joaquín Benítez. Ho ha explicat a l’ARA la mare de la víctima, que assegura que llavors l’escola no els va donar cap credibilitat i tampoc no hi va fer res. Els Maristes, per la seva banda, mantenen que no en tenen cap constància però afirmen que ho investigaran.

El cas del 2003 era el d’un adolescent que estudiava ESO i a qui el curs no li anava bé. No havia sigut mai un alumne destacat però sempre se n’havia sortit, excepte aquell any 2003, explica la mare. Els pares van intentar saber què li passava i hi van insistir fins que un dia, al mes de juny, el noi els va deixar anar què li feia el Beni -així és com molts nois anomenaven Joaquín Benítez-. No volia que en parlessin amb ningú; ni amb l’escola ni encara menys amb la policia. La falta de proves i la por del noi, que es va tancar en banda i no en va voler tornar a parlar mai més, feia que els pares no sabessin com actuar.

Tot i això, van decidir reunir-se amb el director de l’escola Maristes Les Corts, que més tard es fusionaria amb el centre de Sants. Segons la mare, que parla de tot plegat amb llàgrimes als ulls, l’home no els va donar cap credibilitat i se’n va desentendre; amb tot, no es van repetir els abusos. Acabat el curs, però, els pares van canviar el fill d’institut.

Ara, tretze anys després, el noi voreja la trentena i, segons la mare, continua sense voler parlar-ne o denunciar-ho, però l’ombra dels abusos sexuals no ha marxat, al revés; amb l’escàndol destapat la setmana passada tot plegat es fa cada vegada més present. Aquests dies s’ha plantejat escriure a abusosenmaristas@gmail.com, el correu on es recopilen els testimonis de víctimes, però ho va descartar molt aviat. La mare, nerviosa, també pateix, però respecta la decisió del fill de no parlar-ne, no vol forçar-lo més i pensa que cadascú té els seus moments, i que potser algun dia s’obrirà.

“La primera vegada que el centre va tenir coneixement d’un cas d’abús, l’escola va denunciar els fets a la Fiscalia de Menors [juny 2011]”, explicaven els Maristes dilluns en un comunicat. El cas del 2003 desmentiria aquesta versió. I no és l’únic: el Manuel, el pare que ha destapat l’escàndol de pederàstia dels Maristes i que els va explicar el cas del seu fill el 2013, ja ha recopilat els testimonis de desenes de possibles víctimes dels abusos de Benítez i de dos professors més. Entre aquests testimonis hi ha el d’un home que assegura que ja el 2005 va explicar al director del centre en un correu electrònic els abusos que havia patit de petit per part de Benítez.

Els Mossos d’Esquadra van detenir fa poques setmanes un monitor de menjador d’una trentena d’anys per un altre cas d’abusos sexuals a l’escola Maristes Sants-Les Corts. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va informar ahir que l’home va quedar en llibertat provisional el 17 de desembre, després que els Mossos l’arrestessin per cinc denúncies d’abusos a menors. El jutge li va ordenar presentar-se periòdicament als jutjats, li va prohibir comunicar-se amb els nens i va dictar una ordre d’allunyament del centre escolar.

Aquest cas, molt més recent, no va passar a la seu de l’escola del carrer Vallespir, on treballava Benítez fins al 2011, sinó al centre d’infantil i primària del carrer Antoni de Capmany. Els dos comunicats que els Maristes han fet fins ara no n’havien dit res, però ahir el director de l’escola Maristes Sants-Les Corts, Raimon Novell, va reconèixer el cas a Europa Press i va dir que havien “apartat” el monitor el mateix dia en què es van assabentar dels possibles abusos. Va explicar que havien activat “immediatament” el protocol intern de protecció de menors -que Maristes no ha fet públic- i que es van posar en contacte amb l’entitat que gestionava les pràctiques del monitor. El noi feia 17 dies que treballava a l’escola.

La direcció de l’escola va denunciar els fets als Mossos dos dies després de conèixer les acusacions, assegura, i després va fer la denúncia una de les famílies afectades.

stats