Societat 15/03/2012

Els mascles de mosca que no lliguen s’emborratxen

La revista 'Science' publica un estudi que demostra que la frustració sexual porta les mosques a consumir alcohol, mentre que l'èxit les allunya de la beguda

Mònica L. Ferrado
2 min
Mascle de la mosca del vinagre (Drosòfila melanogaster)

Un estudi que publica avui la revista 'Science' demostra que com menys èxit sexual tenen les mosques més atracció senten per l’alcohol. “Sabíem que l’ambient i els factors socials afecten el consum de drogues en humans, el que volíem saber és si podíem reproduir aquest fenomen en la 'Drosophila melanogaster' (la mosca de laboratori)”, explica Ulrike Hberlein, un dels investigadors de la Universitat de Califòrnia que ha participat en l'experiment.

En l’estudi, els científics van dividir les mosques en dos grups. Els mascles d’un dels grups van estar durant quatre dies envoltats de femelles disposades a mantenir relacions sexuals. Els mascles del segon grup van conviure els mateixos dies amb femelles que no volien saber res d’ells. Després, els científics els van donar a triar entre dos aliments, un remullat amb etanol (alcohol) i l’altre no. El grup de mascles que no havia lligat es va llençar a l’aliment impregnat amb l’alcohol.

L’objectiu de l’estudi ha sigut comprendre millor l’activació dels circuits neuronals involucrats en el plaer i la recompensa, i la seva relació amb les addiccions. Els científics han pogut veure que les mosques que mantenien relacions sexuals tenien uns nivells més elevats del neurotransmissor F (NPF), mentre que les que no copulaven i prenien més alcohol en tenien nivells més baixos. Aquest neurotransmissor és una peça clau en la sensació de plaer i recompensa, segons els científics. En una segona part de l’estudi van poder modular el consum d’alcohol en els mascles que no van lligar manipulant de forma artificial els efectes de l'NPF.

Aquesta troballa resulta rellevant de cara a trobar noves teràpies per tractar les addiccions. El neuropèptid Y (NPY) en mamífers equival a l'NPF de les mosques. I de fet, ja hi ha en marxa alguns assajos clínics per modular l'NPY en persones amb depressió i obesitat.

stats