Societat 07/10/2014

L'Ebola torna a posar Ana Mato contra les cordes: les 4 crisis de la ministra

Les ensopegades en la gestió del seu departament i els seus vincles amb la trama Gürtel han estat les grans amenaces per a la carrera de la titular espanyola de Sanitat

Ara
2 min
Ana Mato, en un acte celebrat aquest dijous al Senat /EFE/JUANJO MARTÏN

BarcelonaEl contagi d'Ebola de la infermera madrilenya és un nou sotrac en la carrera de la ministra espanyola de Sanitat, Ana Mato, que torna a sentir veus que li demanen la dimissió, com ja li ha passat en altres crisis recents en diversos àmbits.

1. La gestió de l'Ebola"Aquí estem per a altres coses", va etzibar la ministra Mato als periodistes aquest dilluns quan li van preguntar si pensava dimitir per la infecció de la infermera. Aquest estiu ja va rebre crítiques per la seva gestió en la repatriació dels dos missioners contagiats a l'Àfrica que van morir en centres hospitalaris de Madrid.

2. La implicació en el cas Gürtel La pressió per dimitir va rondar la ministra Mato fa més d'un any, quan els seus vincles amb la trama de corrupció Gürtel van sortir a la llum amb la imputació del seu aleshores marit, Jesús Sepúlveda. La titular de Sanitat, tot i no estar imputada, apareixia com a beneficiària de regals de luxe (Jaguars que no sabia d'on venien) i despeses finançades per la trama, com els 4.000 euros en confeti per a la festa infantil d'un dels seus fills o un viatge familiar a Eurodisney el 1998.

3. Els límits a l'atenció sanitària a immigrants Va ser una de les decisions més polèmiques de Mato: limitar l'accés a la sanitat pública als immigrants sense papers, retirant-los la targeta sanitària. Va posar en peu de guerra les entitats socials i els professionals sanitaris. La insubmissió de comunitats com Catalunya va obligar a revisar el decret del govern espanyol.

4. La petició de dimissió de Chacón per la grip A, el 2009. Quan era a l'oposició el 2009, Mato va demanar la dimissió de la ministra de Defensa socialista, Carme Chacón, pels contagis de grip A a l'Acadèmia d'Enginyers de l'Exèrcit a Madrid. "La política és l'obligació d'intentar impedir que la malaltia es propagui i ells no ho han fet. A mi em sembla gravíssim i si la ministra no dóna explicacions hauria de dimitir", va dir llavors, en plena crisi sanitària.

stats