Societat
Societat 30/03/2013

Una matrícula invisible per a la maquinària agrícola salva 200 pagesos dels robatoris

Ningú no ha robat des de l'agost cap estri de les finques amb rètols on informen que fan servir el mètode identificatiu impulsat per Unió de Pagesos

Acn
2 min

TarragonaNingú no ha robat, des de l'agost, cap dels prop de 200 pagesos del Tarragonès i el Baix Camp que fan servir un esprai invisible per identificar la seva maquinària, un mètode impulsat per Unió de Pagesos que també inclou rètols per avisar els lladres que els estris estan marcats. El sistema, fruit d'un pla de xoc per evitar els robatoris, consisteix a ruixar les eines i màquines amb un esprai que conté un codi, una mena de matrícula personalitzada que identifica cada pagès.

Cada pagès emplena un formulari on detalla quines eines ha identificat amb l'esprai i quin és el número de sèrie. Tot plegat queda registrat a l'empresa que ven el sistema SelectaDNA, el grup Camós, de manera que si mai algú roba cap eina o màquina la policia –que ja té els aparells per fer-ho– pot saber que aquella eina és robada i trobar-ne el propietari original. Això dissuadeix els lladres de revendre al mercat negre la mercaderia furtada. Tot plegat costa uns 200 euros per agricultor.

El sindicat Unió de Pagesos ho ha impulsat des de l'agost i cap dels 200 pagesos que l'han fet servir no ha patit cap robatori. El coordinador territorial d'UP al Camp de Tarragona, Josep Ferré, ha destacat la bona acollida del sistema, però ha insistit que el degoteig de robatoris i furts es manté en un nivell "preocupant". El sindicat impartirà noves xerrades informatives arreu del territori per seguir estenent aquesta mesura dissuasòria. Ferré ha explicat que, per exemple, s'han donat casos de zones on els robatoris només s'han produït a les finques d'aquells pagesos que no han implementat el sistema.

Un dels avantatges del sistema és que les empremtes són invisibles i duren fins a 25 anys. Fa uns set anys que ja es fa servir amb molt d'èxit al nord d'Europa. L'empresa que comercialitza el producte també facilita la instal·lació de rètols informatius a les propietats amb maquinària marcada, per tal de dissuadir els lladres amb més garanties. Malgrat aquesta iniciativa i l'augment de vigilància policial al camp, el nombre de robatoris al Camp de Tarragona continua sent "preocupant", segons Ferré. Material elèctric, maquinària, sistemes de rec o bombes són el principal objectiu dels lladres. "No podem abaixar la guàrdia en cap moment", ressalta, conscient que el "nivell zero" de robatoris és pràcticament impossible.

stats