Societat 06/03/2014

Màxim històric d'alumnes a l'ensenyament obligatori el curs 2014-15: n'hi haurà prop d'un milió

El proper curs s'obriran cinc instituts nous i es tancaran quatre escoles de primària

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl proper curs 2014-2015 s'assolirà un màxim històric d'alumnes en la fase obligatòria de l'educació a Catalunya. Un total de 999.081 nens i nenes es preveu que es matriculin des de P3 fins a quart d'ESO, prop de 18.000 més que el curs actual.

L'augment progressiu de la natalitat i del padró fins al 2008 tindrà encara aquesta repercussió en el sistema educatiu, però a partir del curs següent es preveu que la població escolar comenci a davallar de nou a causa del descens de natalitat i de padró registrat del 2008 ençà.

El major creixement de la població escolar d'aquest proper curs el registra la secundària però també a primària, amb prop de 12.000 alumnes més en cadascun d'aquests cicles, però en canvi l'alumnat d'infantil (de 3 a 6 anys) baixa en uns 6.000 infants a causa d'aquest descens de natalitat i de padró (els nouvinguts que marxen) registrat des de 2008.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va presentar aquest dijous les dades del procés de preinscripció escolar per al curs 2014-2015, per al qual preveu obrir 306 nous grups classe a tot Catalunya. En concret, l'etapa de primària tindrà 410 unitats escolars més que el curs actual i a l'ESO hi haurà 171 nous grups. Pel contrari, en l'etapa obligatòria de l'educació infantil ( de P3 a P5) es tancaran 275 grups.

Amb aquests moviments, Ensenyament crearà cinc nous instituts, que arrencaran el proper curs amb dos grups de primer d'ESO a Sant Andreu de la Barca, Vilafranca del Penedès, Girona, Sant Gregori i Sabadell. En tots els casos excepte el de Vilafranca, el nou institut s'instal·larà en algun edifici ja existent, sigui una escola on hi ha espai o un equipament que està buit, per no haver d'utilitzar mòduls prefabricats ni iniciar cap construcció.

Per altra banda, quatre escoles de primària cessaran la seva activitat i els seus alumnes es redistribuiran el proper curs entre la resta de centres de la zona. Es tracta en concret de l'escola Mirades de Torredembarra, l'escola Germans Amat de Terrassa, l'escola Rosa dels Vents de Barcelona i l'institut Bosch i Gimpera de Barcelona. Rigau va remarcar que totes aquestes decisions s'han pres en consens amb els ajuntaments i els centres i s'ha constatat que hi ha places suficients a la resta d'escoles de la zona per redistribuir aquests alumnes.

stats