Turisme
Societat Medi Ambient 28/03/2023

Barcelona urgeix a abordar la limitació de creuers ja aquest estiu

L'Ajuntament esgrimeix la sequera com un dels motius i el Port defensa que el consum d'aquests turistes és molt més baix que els que s'allotgen en hotels

2 min
Un dels creuers amarrats al Port de Barcelona

BarcelonaA pocs mesos perquè comenci la temporada alta de creueristes a Barcelona i amb la previsió d'un estiu que fregarà les millors xifres prepandèmiques, l'Ajuntament de Barcelona vol accelerar el debat per limitar el nombre de grans embarcacions que atraquin al port els pròxims mesos. En una carta dirigida a la Generalitat, el consistori apressa perquè es reactivi la taula creada fa un any per abordar aquesta qüestió juntament amb el Port de Barcelona. La proposta que defensa l'Ajuntament s'inspira en les Balears, que ja han limitat a tres el nombre màxim de creuers per dia, i planteja que el nombre de visitants màxims al mes es redueixi dels 400.000 actuals en temporada alta fins als 200.000.

La carta adreçada a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, recorda el compromís de fa un any de treballar en una regulació que garantís "el benestar dels veïns, evitant la saturació a l'espai públic i garantint la sostenibilitat mediambiental" per a la ciutat. De fet, la taula no ha fet encara cap reunió des de la del juliol del 2022 perquè els canvis al Govern amb la sortida de Junts per Catalunya van provocar també un canvi en la presidència al Port, que avui ocupa Lluís Salvadó.

"Avui el 40% o el 50% dels creuers no surten ni arriben a Barcelona, sinó que són de trànsit, s'hi estan quatre hores i marxen, i són els que hem d'abordar", ha proposat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. Segons ha considerat, aquesta activitat que no té en Barcelona el port base, és la que genera "un consum més extractivista" i contribueix a "la massificació". La carta de l'Ajuntament considera "alarmants" les previsions de trànsit d'aquest estiu i apunta al fet que una sola naviliera mourà uns 550.000 creueristes i que la patronal compta en arribar aquest any als 3,2 milions. La pressió sobre l'espai públic i els barris, així com el consum de recursos com l'aigua en una situació de sequera, són els motius que esgrimeix la carta per accelerar una trobada entre administracions pròximament.

El Port de Barcelona ha respost a les referències a la sequera subratllant que un 80% dels creuers que atraquen a la ciutat per fer-hi una escala "no carreguen aigua perquè estan equipats amb dessalinitzadores i potabilitzadores pròpies". Fonts de la institució han assegurat que el consum d'aigua per creuerista és una quarta part que el que fa de mitjana un resident a la ciutat (la xifra ronda els 106 litres per dia i persona en el cas dels barcelonins) i molt per sota del que gasten els turistes que s'allotgen en hotels a la ciutat. Segons un estudi de Barcelona Regional, el consum mitjà dels hostes d'hotels es dispara com més elevada és la categoria de l'establiment: de 130 litres per persona i dia en els hotels d'una estrella a més de 370 litres per persona i dia en els de quatre estrelles o superiors.

stats