Medi ambient
Societat Medi Ambient 04/11/2022

Una casa de luxe amenaça amb destruir un espai protegit a Begur

Les entitats ecologistes esperen que l'Ajuntament freni les obres després d'un informe del Govern

2 min
La zona del Puig Montcal de Begur

Begur (Baix Empordà)El 28 d’abril passat l’Ajuntament de Begur va autoritzar la llicència d’obres per edificar set parcel·les dels terrenys del puig Montcal amb una casa unifamiliar de luxe. Però dues entitats adherides a la plataforma SOS Costa Brava –Salvem la Costa de Begur i Ecologistes en Acció– van impugnar la decisió, al·legant que l’habitatge malmetria una zona natural d’interès comunitària, que forma part de la Xarxa Europea Natura 2000 i l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur.

Per frenar la construcció, les entitats van interposar una demanda al jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona, que, durant el procés d’investigació, va requerir un informe mediambiental. I, tal com ha avançat l’ACN, l’estudi pericial en qüestió, elaborat pel Consell de Protecció de la Natura –l’òrgan assessor de la Generalitat en matèria d’espais protegits–, confirma que els terrenys del puig Montcal de Begur són zona protegida. L’informe certifica, doncs, que es tracta d’un terreny de dunes amb pinedes de pi pinyer i pinastre, un hàbitat escàs i amenaçat a la regió que cal preservar i protegir. L’informe, a més, se suma als resultats de l'Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental, que també es va posicionar en aquest mateix sentit el mes d’octubre passat.

Per a Salvem la Costa de Begur, el resultat de l’avaluació pericial reafirma la seva postura, i per això insta l'Ajuntament i la resta de regidors a frenar “immediatament” el pla d’ordenació del Montcal que va permetre concedir el permís a la promotora. Tot i això, els ecologistes es mostren escèptics davant de la reacció del consistori, que justament dimarts celebrarà un ple extraordinari per aprovar definitivament la llicència d’obres. “Confiem, això sí, que el nou informe pericial serveixi almenys per generar debat i acceptar una moratòria per al projecte mentre dura la investigació judicial”, apunta Núria Raventós, membre de l’associació begurenca. 

Salvem la Costa de Begur també té un altre front obert contra l’ajuntament en aquesta mateixa zona, perquè, a pocs metres d’on està projectat el xalet de Montcal, el govern municipal té previst construir 33 habitatges, així com nous vials i aparcaments. Segons Eduard de Ribot, advocat de SOS Costa Brava, l’informe del Consell de Protecció de la Natura també hauria d’invalidar aquesta urbanització, ja que “nou dels trenta-tres apartaments s’inscriuen dins dels terrenys protegits de la pineda de Montcal”. Per això, si en el ple extraordinari del dimarts l’ajuntament no es fa enrere, “ens veurem obligats a impugnar-ho”, anticipa el lletrat.

stats