Catalunya confinarà tot l'aviram que es cria a l'exterior arran dels cinc casos d'ocells amb grip aviària

S'intensifica la vigilància després de detectar quatre cignes i una cigonya morts al riu Segre, a Soses

4 min
Dues cigonyes han fet el niu al campanar de l'església de Sant Martí de Lleida. La presència d'aquestes aus està augmentant.

BarcelonaLes mesures de vigilància i control sobre els ocells a Catalunya i, especialment sobre les granges avícoles, s'incrementen després de la detecció de cinc ocells contagiats amb grip aviària al Segrià. Es tracta de quatre exemplars de cignes i una cigonya, tots salvatges, que els Agents Rurals van trobar morts a prop del riu Segre, al municipi de Soses, i que van donar positiu del subtipus H5 del virus de la grip aviària. La confirmació al laboratori ha fet que es reforci la vigilància en espais naturals, zones fluvials i granges avícoles, especialment les pròximes a la zona. La Generalitat, a més a més, es prepara per dictar el confinament de tot l'aviram que es cria a l'exterior per minimitzar els riscos que un contacte amb un ocell salvatge infectat pugui entrar el virus a alguna explotació.

La detecció dels ocells infectats per grip aviària no ve de nou als científics, que fa mesos que segueixen de prop els brots que s'han declarat durant tota la tardor en diferents punts d'Europa. "Des del 2015 cada hivern hi ha onades d'aquest virus que transmeten aus salvatges –ànecs, oques o cignes principalment– que molts cops no presenten simptomatologia però el transporten en les seves migracions", explica a l'ARA la investigadora de l'IRTA-CRESA Kateri Bertran. En alguns països, com a França i Portugal, hi ha hagut brots en explotacions avícoles i és per això que Bertran avala que a Catalunya s'extremin les mesures per evitar-los. "El confinament és per minimitzar els contactes d'aus domèstiques amb salvatges que puguin estar infectades, sigui el contacte directe o bé indirecte per la via de les defecacions o l'aigua de pous o embassaments", apunta Bertran.

Les limitacions a la cria d'ocells en exteriors seran temporals –està previst que s'allarguin fins a l'abril– fins que acabi el període de més activitat migratòria dels ocells que acostumen a ser portadors del virus. A banda, i en el radi més pròxim a on s'han detectat els ocells morts, s'intensificarà la vigilància i les visites a les explotacions avícoles per controlar que no hi hagi casos. El 2017, recorda la investigadora, hi va haver un brot de grip aviària en ocells salvatges als Aiguamolls de l'Empordà que va acabar afectant també diverses granges d'ànecs del Gironès i va suposar haver de sacrificar més de 17.000 exemplars. Quan es detecta un cas en una explotació, la normativa ordena sacrificar tots els animals i immobilitzar totes les explotacions en un radi de tres quilòmetres així com mesures de vigilància especial en un radi de 10 quilòmetres.

Risc "molt baix" per a la població

El virus de la grip aviària està "adaptat per infectar aus" i les agències europees consideren "molt baix" el risc d'infecció de la població. Fins i tot en el cas dels treballadors d'explotacions avícoles, que poden estar més exposats, es considera "baixa" la possibilitat que puguin acabar contraient el virus. "Disposem de mesures de bioseguretat, protecció individual i hi ha separació entre animals i persones", explica Bertran. Tot i que s'han donat alguns casos en humans en països a l'Àsia, per exemple, la investigadora subratlla que perquè això passi es requereixen unes condicions de contacte directe i continuat amb els ocells infectats.

Tot i això, els científics monitoritzen i estan "a l'aguait" de l'evolució del virus de la grip aviària a tot el continent europeu, especialment per les mutacions que puguin facilitar la seva adaptació per infectar mamífers, per exemple. "De fet, l'hivern passat ja es va detectar al nord d'Europa algun cas en mamífers salvatges, com foques i guineus", concreta Bertran, que matisa que la vigilància és important perquè el virus, que és normal que corri en un ambient salvatge, no pugui arribar a circular sense control per explotacions i tenir "més oportunitats per mutar".

No hi ha restriccions al comerç

La troballa dels ocells infectats a Soses, el 22 de desembre, s'emmarca justament en la intensificació dels controls que des de fa unes setmanes, i arran del context europeu, va dictar el ministeri d'Agricultura per a tot Espanya equiparant les mesures de bioseguretat que ja s'aplicaven a les zones d'alt risc també a les zones d'especial vigilància. Entre aquestes zones, s'hi inclouen els entorns de Sant Llorenç de Montgai, Utxesa, l'estany d'Ivars i Vila-sana, els pantans de Sucs i Raimat, l'aiguabarreig del Segre-Cinca i l'estany de Pals i la desembocadura del Ter.

En aquests punts, les restriccions ja vigents són la prohibició d'utilitzar ocells com oques, ànecs o cignes com a reclam de caça, la cria d'ànecs i oques amb altres espècies de corral, la cria d'ocells de corral a l'aire lliure, el subministrament d'aigua als ocells de corral procedent de dipòsits on puguin accedir els silvestres o la presència d'ocells de corral als centres de concentració d'animals. En canvi, de moment no hi haurà restriccions comercials al moviment d'ocells vius ni de productes derivats, amb la qual cosa l'Estat hauria de continuar considerant-se oficialment lliure de grip aviària notificable.

Alhora, la Generalitat ha decidit elaborar una resolució en la qual s'extrapolen aquestes mesures de bioseguretat a tots els municipis de Catalunya, siguin o no zones de risc. Està previst que aquesta resolució sigui ferma en els pròxims dies i que s'engegui fins al 20 d'abril, període de més risc i afluència d'ocells migrats des del nord d'Europa. Aquesta resolució estendrà a tot Catalunya les mesures de bioseguretat decretades pel ministeri, de la mateixa manera que ja es va fer el gener de l'any passat quan es van detectar tres cigonyes i una oca salvatge mortes amb grip aviària als Aiguamolls de l'Empordà.

stats