Medi ambient

Les comunitats de veïns podran instal·lar plaques fotovoltaiques per majoria simple

Justícia també modifica el Codi Civil per facilitar les obres d'accessibilitat i seguretat a les zones comunes dels blocs

2 min
Una placa fotovoltaica instal·lada en una paret mitgera d'un edifici de Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaBona part dels blocs de pisos de Catalunya es van fer abans que els projectes arquitectònics incloguessin mesures d'eficiència energètica. El Govern calcula que el parc d'habitatges existent emet un 10% de les partícules de diòxid de carboni que genera el país a l'atmosfera. Vuit de cada deu llars compten amb un certificat energètic E, F o G. Amb l'objectiu de potenciar l'autoconsum energètic, el departament de Justícia ha impulsat una sèrie de modificacions al Codi Civil: a partir d'ara, les comunitats de veïns podran instal·lar plaques fotovoltaiques només amb la majoria simple de vots a favor, que també seran suficients per tirar endavant altres mesures d'aïllament a les façanes i treballs de fusteria.

A través d'un decret llei també s'han modificat altres punts del Codi Civil perquè també n'hi hagi prou amb la meitat més un dels vots a favor dels veïns per tirar endavant obres que facilitin l'accessibilitat i potenciïn les mesures de seguretat de les zones comunes dels immobles, si així ho volen els veïns.

L'única excepció de la norma és que el projecte per les obres que s'hagin de fer superi les tres quartes parts del pressupost anual de la comunitat, un cop descomptades les subvencions i ajudes. Aleshores caldrà una majoria qualificada de vots a favor per tirar endavant el projecte. 

Els fons europeus, clau

El Govern espera que, amb els canvis, les comunitats de veïns s'animin a impulsar les reformes, que es podran finançar amb els fons europeus Next Generation. Segons els càlculs de l'executiu, fins a 25.000 llars es podrien beneficiar d'aquesta línia d'ajudes per subvencionar les instal·lacions d'autoconsum, que té un pressupost total de 32,57 milions d'euros.

Segons les dades de l'Institut Català d'Energia, els immobles que tenen una qualificació A estalvien de mitjana fins a un 89% respecte al consum dels que tenen la pitjor de les qualificacions, la G, i un 78% respecte als immobles amb qualificació E, que és la que ostenten la majoria de llars.

El Govern també ha ampliat aquest dimarts el termini per poder fer de manera telemàtica les reunions de veïns fins al desembre de l'any que ve a causa de la pandèmia.

stats