Medi Ambient

El Congrés aprova definitivament la llei de residus i sentencia el cànon català

La Generalitat perd la capacitat normativa del tribut i haurà de negociar recuperar la recaptació

2 min
Residus plàstics en una imatge d'arxiu

MadridLlum verda definitiva a la nova llei de residus estatal. El Congrés ha donat el sí definitiu a la nova normativa mediambiental que ha impulsat el govern espanyol i que hauria d'entrar en vigor el 2023. El projecte de llei preveu, entre d'altres, harmonitzar l'impost als residus per a tot l'Estat i això, per a Catalunya, suposa que el cànon propi que feia gairebé vint anys que estava en vigor quedi sentenciat. La normativa feia setmanes que estava encallada al Senat fins que la setmana passada va arribar al ple de la cambra alta, on es va acabar incorporant una esmena de Junts que deixava la porta oberta que la Generalitat pogués recuperar la gestió d'aquest impost.

Tot i que l'esmena ha tirat endavant al Congrés, tant Junts com ERC han votat en contra del conjunt de la normativa. Consideren que el text no garanteix que, un cop entri en vigor la normativa estatal, Catalunya pugui mantenir l'impost propi. De fet, fonts del ministeri d'Hisenda avisen que no poden conviure dos impostos iguals (un estatal i l'altre autonòmic) i que, en aquest cas, prevaldria la normativa estatal. Perquè prevalgués l'impost autonòmic, el govern espanyol al·legava que s'havia de modificar la llei de finançament de comunitats autònomes (Lofca). A més a més, aquesta és una llei orgànica i, per tant, caldria tenir la majoria absoluta de la cambra baixa espanyola per poder ser modificada.

L'esmena establia que les comunitats autònomes que ja tinguessin un cànon de residus propi podrien mantenir-ne "la gestió, liquidació, recaptació i inspecció fins que s'estableixin els acords necessaris". Això, per als dos grups independentistes, no és prou perquè la Generalitat perdria igualment la "capacitat normativa" i a més, segons fonts d'aquests dos grups, seria el ministeri d'Hisenda qui acabaria recaptant aquest impost. En canvi, hi ha veus pròximes a Unides Podem que interpreten que amb aquesta esmena, l'impost català queda blindat perquè vol dir que fins que la Generalitat no negociï com traspassa la gestió del tribut a l'Estat, manté la gestió completa.

"El tribut català passa a ser de l'Agència Tributària Espanyola, 120 milions que recaptarem per Hisenda a l'espera de recuperar aquests diners a través dels pressupostos i d'un mecanisme que ha de compensar un diferencial que pot arribar a 40 milions d'euros entre el que cobrava Catalunya i el que cobrarà Hisenda", ha lamentat la diputada de Junts Pilar Calvo. De fet, el ministeri d'Hisenda veu amb bons ulls la compensació. L'Estat es comprometria a abonar a la Generalitat els diners que deixaria de recaptar en cas que el tipus impositiu estatal fos més petit que el que tenia Catalunya. Hi ha insistit després el diputat d'ERC Xavier Eritja, que ha considerat "insuficient" l'esmena aprovada. "No renunciem al fet que Catalunya pugui tenir la capacitat normativa plena", ha assegurat, per després afegir: "Reclamarem al govern que faci les modificacions per recuperar-lo".

stats