Medi ambient
Societat Medi Ambient 15/01/2023

Un consolador i quilos d'ampolles, els residus d'un diumenge al Ter: "La brutícia no és nostra, però el planeta sí"

La Brigada del Salabret, fundada per Joan Olivet, es convoca cada 15 dies per recollir les deixalles de rius i pinedes de les comarques gironines

3 min
Muntanya d'escombraries recollida per la Brigada del Salabret a Girona

GironaCinc pilotes de futbol, una persiana, quilos d'ampolles de vidre, plàstics de tota mena, sabates i un consolador. Totes aquestes escombraries van recollir un grup de nou voluntaris el diumenge 8 de gener al matí a la riba del riu Ter, al seu pas per Pedret, a Girona. Els voluntaris formen part del grup activista Brigada del Salabret, que es dedica a retirar la brutícia de manera altruista als espais naturals desatesos per les polítiques de neteja de les administracions. Es reuneixen aproximadament cada quinze dies a través de convocatòries públiques per xarxes socials obertes a tothom i netegen sense manies, amb bosses, guants i botes d'aigua, la brutícia de les pinedes i els rius de les comarques gironines, sobretot a l'Escala (Alt Empordà) i Girona. Al grup de WhatsApp són prop de 90 persones, a la pàgina de Facebook més de 570, a Instagram superen els 1.200 seguidors i, per cobrir més territori, els veïns ja han organitzat subgrups concentrats als entorns de poblacions com Celrà, la Bisbal d'Empordà o Riudellots.

Els membres de la Brigada del Salabret denuncien que ni els professionals de l'Agència Catalana de l'Aigua, sobre qui recau la responsabilitat del control dels rius, ni els escamots de neteja dels ajuntaments tenen prou cura dels boscos i les ribes del Ter i l'Onyar; i per això prenen la iniciativa de fer les feines de neteja pel seu compte. Els mou l'objectiu de mantenir el paisatge net d'escombraries, però, sobretot, el de preservar els ecosistemes del medi ambient i evitar que, amb el vent i el cabal de l'aigua, tota aquesta porqueria desemboqui al mar. I, per intentar conscienciar les noves generacions sobre la importància d'evocar les deixalles als contenidors, la Brigada també organitza xerrades i activitats als centres de primària i secundària.

Joan Olivet, més de 10 anys recollint brossa

L'esperit fundador d'aquesta associació ciutadana és Joan Olivet, escalenc jubilat que fa més de 10 anys que es procura per mantenir la natura neta. "Un dia, després de veure la pineda de Montgó, a l'Escala, ben bruta, vaig decidir començar a enviar cada setmana correus a l'Ajuntament perquè hi posessin remei, però, més enllà d'alguna resposta cordial, mai em fan fer cas", explica Olivet. "Així que –continua l'activista– finalment, davant del silenci institucional, vaig decidir començar a fer la feina jo mateix". Fa cinc anys Olivet va quedar vidu i, des d'aquest moment, va dedicar tota l'energia a l'activisme mediambiental: va començar a fer públiques les seves activitats, per si altres voluntaris el volien ajudar, i així va néixer la Brigada del Salabret. "Els centenars de quilos de brossa que recollim no són nostres, però el planeta sí, i per això cal cuidar-lo", defensa Olivet. L'activista, que reconeix que "la nostra actuació és un acte simbòlic, ja que caldria una brigada especialitzada que s'hi dediqués cada setmana", conclou: "Per a mi arremangar-me i netejar els rius és una forma de protesta contra la inacció dels ajuntaments".

Joan Olivet recollint deixalles al riu Ter

I, durant aquests anys, els voluntaris de la Brigada han trobat tota classe d'andròmines i objectes: sobretot carros de la compra i tanques d'obres, "que algú deu pensar que és graciós tirar-los des d'un pont", denuncia Olivet; però també trossos de cotxes, olis greixosos, medicaments a cabassos o manyocs podrits de tovalloletes d'un sol ús. "Quan hi ha riuades i temporals de pluja, les canonades es desborden i s'ajunten les aigües pluvials i fecals. És un desastre i s'ha d'arreglar urgentment", reclama l'activista. I també han descobert troballes amb les quals costa especialment enfrontar-se, com les restes òssies d'un cadàver al riu Ter el 2019, que la policia va identificar com el cos de la periodista gironina Irene Rigall, desapareguda el 2011.

stats