Residus
Societat Medi Ambient 30/01/2023

La Generalitat tancarà l'abocador de Solius "a mitjans de febrer"

L'Agència de Residus de Catalunya assumeix tots els costos del tancament de la planta de residus i Salvem Solius demana que també es clausuri la planta de compostatge

3 min
Imatge de l'abocador de Solius

Solius (Baix Empordà)La planta de residus de l’abocador de Solius (Baix Empordà), que dona servei a una vintena de municipis de les comarques gironines, té els dies comptats. Així ho anuncia l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que en les pròximes setmanes signarà el cessament definitiu de l’activitat al dipòsit controlat de deixalles. L’ARC, que depèn del departament d’Acció Climàtica, preveu que el tancament sigui efectiu “a mitjans de febrer”. 

D’aquesta manera, la Generalitat, encara que amb un mes i mig de retard, complirà la sentència del Tribunal Suprem que, a finals de novembre, donava 30 dies a l’administració per clausurar el complex. El veredicte de l’alt tribunal tombava les últimes cassacions contra la primera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del juliol del 2020. Aquesta decreta que l'autorització ambiental de les activitats de l’abocador de Solius és il·legal. Ho fa argumentant que contamina el paratge protegit del massís de Cadiretes, que uneix el sud de la Costa Brava amb les Gavarres.

Amb la intenció de fer complir la sentència, el director de l’ARC, Isaac Peraire, va anunciar el 13 de gener, després de reunir-se amb l’entitat ecologista Salvem Solius, el tancament de l'abocador en “el termini màxim de dos mesos”. Aquest marge de 60 dies servia per negociar amb el Consorci de Solius, òrgan titular de les instal·lacions, com repartir els costos del segellament de la planta. El Consorci està format per la mateixa Agència de Residus i la Mancomunitat de Municipis del Ridaura –Llagostera, Santa Cristina d'Aro, Castell i Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Calonge–. Però, després de dues setmanes de negociació, no hi ha hagut acord.

Perarie critica que, sabent que l’abocador estava en litigi judicial, el Consorci hauria d’haver reservat un fons per fer front a una eventual clausura; i els ajuntaments defensen que no poden alterar els pressupostos municipals d’un dia per l’altre. El cost de la clausura i el segellat encara està pendent de càlcul, però s’estima que oscil·larà al voltant dels 3 milions d’euros. 

Vista aèria de l'abocador de Solius.

Finalment, per desencallar la negociació i accelerar el tancament, l’ARC ha decidit assumir totes de les despeses del procés. “La Generalitat, per no deixar els municipis afectats a l’estacada, es farà càrrec de tots els costos per tancar l’abocador de Solius”, anuncia Peraire. Un cop se signi la resolució, ja no hi podran entrar més camions d’escombraries i es començaran a segellar —que no buidar— les més de dues tones de residus del complex amb una capa de terra. Llavors, però, caldrà fer-ne el manteniment durant 30 anys, amb un cost anual encara pendent de determinar; sobre aquesta hipoteca encara no s’ha acordat el finançament. “Igual que en la clausura, és obligació de tots els membres del Consorci [i no només de la Generalitat] poder assumir aquesta tasca”, defensa Peraire. I afegeix: “Estudiarem les diferents possibilitats perquè el Consorci sigui capaç de fer front al manteniment”. També caldrà decidir on es porten les deixalles després del tancament efectiu. L'ARC ha convocat una reunió amb tots els ajuntaments implicats l'1 de febrer per fer pública una proposta a curt termini.

Salvem Solius demana el tancament total

Salvem Solius, que el 2018 va iniciar els tràmits per denunciar les irregularitats de l’abocador davant la Fiscalia de Girona, valora molt positivament l’anunci de la Generalitat. “Ja era hora que es tirés endavant, perquè fins ara semblava que les administracions públiques estaven exemptes de complir la llei”, diu l’entitat. Ara bé, la satisfacció és parcial, perquè la decisió de la Generalitat només afecta l’abocador de fracció de resta i no la planta de compostatge: “Exigim la clausura total de les instal·lacions, ja que justament la planta de compostatge és la que genera més molèsties als veïns per la forta pudor que desprèn”, reclama la plataforma. 

En aquesta mateixa línia s’expressa Xavier Soy, advocat de Salvem Solius: “Les sentències contra l’abocador manen la clausura del conjunt de les activitats del recinte, no només un cessament parcial, així que instem l’Agència de Residus de Catalunya a donar compliment a totes les demandes”, defensa el lletrat. La Generalitat ha demanat l’ajornament de les mesures que afecten la planta de compostatge i el tribunal està a punt de respondre. “L'ARC segueix de prop el procés judicial que afecta la resta del recinte i valora tots els escenaris possibles”, respon Isaac Peraire. 

stats