Medi Ambient

Investiguen la mort de milers de peixos entre els pantans de Riba-roja i Flix

L'ACA reconeix una baixada sobtada d'oxigen a l'aigua que s'està investigant i que coincideix amb unes proves de comportes

3 min
Imatge detall dels Agents Rurals d'alguns dels peixos morts per falta d'oxigen a Flix

BarcelonaFa tot just una setmana saltaven les alarmes a Flix amb l'aparició de milers de peixos morts al pantà, just a la zona a tocar de la presa que comunica amb l'embassament de Riba-roja. Els nivells d'oxigen de l'aigua van caure dràsticament i van situar-se "pràcticament a zero" durant unes hores, segons han fet públic els Agents Rurals, i aquest episodi d'anòxia va ser suficient per causar "una mort indiscriminada" de peixos de totes les mides i espècies. Els Agents Rurals parlen d'uns 5.000 exemplars morts, mentre que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ho redueix a alguns centenars, segons l'ACN. En qualsevol cas, el que encara no s'ha aclarit és què va causar l'asfíxia sobtada dels peixos.

Les investigacions fins ara no apunten a cap hipòtesi concreta sobre què va passar i les necrosis fetes als animals morts no han aportat evidències, tot i que les proves al laboratori continuen. El que sí que s'ha detectat és que l'episodi de mortalitat i els canvis en l'oxigen han coincidit amb un moment en què s'estaven duent a terme maniobres de posada en marxa de les turbines de les comportes de la presa de Riba-roja, segons explica el cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia. Els contactes amb els equips de la central hidroelèctrica de Riba-roja, que han detallat les tasques de manteniment que feien, han descartat de moment que hi hagi hagut un abocament de cap mena, segons Garcia. Fonts d'Endesa asseguren que no han detectat "cap anomalia" en el funcionament de les instal·lacions que es pugui relacionar amb aquest episodi.

El portaveu dels Agents Rurals sosté que la mortalitat "massiva" al pantà de Flix va detectar-se a l'àrea que toca amb la presa i que més enllà tot era normal. Per això, busquen establir si hi ha cap relació amb les maniobres d'alliberar aigua per les turbines que, després d'estar aturades, van engegar unes maniobres el dia abans que es detectés l'episodi. Garcia assegura que tot el que recopilin ho portaran als jutjats perquè s'investigui el cas pel seu impacte ambiental. "Han mort des de silurs grans fins a peixos petits, carpes, tot", lamenta el portaveu del cos d'Agents Rurals a la zona.

Exemplars de peixos morts al pantà de Flix divendres passat

Una altra de les hipòtesis de la manca quasi total d'oxigen a l'aigua és que s'hagi produït algun fenomen natural "d'explosió de microorganismes, bacteris, microalgues o protozous", afegeix Garcia, que parla de casos puntuals en el passat en què s'havien donat situacions així. Fonts de l'ACA, amb qui s'està treballant conjuntament en la recopilació de mostres i anàlisis, han detallat a l'ACN que l'anòxia que es va donar a Flix és un fenomen que no és estrany a l'estiu, en períodes llargs de sequera, quan els cabals del riu baixen o la làmina d'aigua on acostumen a viure els peixos (on hi ha el mínim moviment de les aigües del pantà) és molt fina i les temperatures molt altes.

La mateixa ACA admet que les aigües profundes dels pantans de vegades "són més pobres" en oxigen, i no descarten que aquesta pugui ser la causa. Garcia afegeix que no és qüestió de cap substància tòxica, sinó del simple fet que les aigües que es llancen d'un pantà a l'altre no és el mateix si són superficials que si provenen de molt més avall. "Busquem respostes per saber què ho ha causat per poder, si cal, dissenyar protocols i que no es torni a produir", afegeix encara l'expert, que subratlla que en un pantà petit com Flix qualsevol petit canvi en les característiques de l'aigua pot tenir un impacte com el que s'ha vist.

stats