Medi Ambient

Un de cada quatre municipis ja té restriccions d'aigua per la sequera

A la conca de l'Ebre es preparen per a talls als regants i avançar el final de la campanya si no plou

E. F.
3 min
Vista aèria del pantà de Siurana, amb molt poca aigua

BarcelonaSetmana a setmana, la calor i la falta de pluges agreugen la sequera a bona part del país. Pràcticament, un de cada deu catalans –concretament el 9% de la població– ja conviu amb algun tipus de restricció d'aigua i, des d'avui, els municipis que han declarat l'alerta ja sumen 279, el 29% del total. Els 129 que s'han afegit a la llista són pobles que no depenen de l'aigua dels embassaments ni de grans aqüífers, sinó que la seva situació va lligada a la pluviometria perquè capten l'aigua de pous, basses i altres aigües superficials, segons ha explicat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Les més de 683.000 persones que viuen en territoris en alerta pateixen limitacions en el consum de l'aigua per a usos agrícoles (un 25% de reducció forçosa), per a usos ramaders (10%) i per a usos industrials (5%), així com limitacions per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos (5%). A més, es limita el reg de jardins i zones verdes i omplir fonts ornamentals. També es prohibeix als ciutadans netejar vehicles amb aigua de la xarxa o omplir piscines de zero, i s'estableix un topall de 250 litres per habitant i dia.

Amb els embassaments de les conques internes per sota del 40% (al 39%, segons la dada actualitzada aquest divendres), la situació és complicada, però encara podria ser-ho més sense les dessalinitzadores, que estan treballant al 90% de la seva capacitat. Aquest ritme està previst per a escenaris encara més crítics, segons consta al pla de sequera de la Generalitat, però s'ha optat per apujar el ritme de les instal·lacions justament per frenar la baixada de les reserves dels pantans i evitar més restriccions a la població, especialment aquest mes que encara està en marxa la campanya de reg agrícola i hi ha una alta demanda d'aigua.

Imatge del pantà de Susqueda amb un nivell baix de reserves.

La combinació de l'aigua de dessalinitzadora a la xarxa i les pluges que han anat caient els últims dies en alguns punts del territori han permès que els nivells dels embassaments "redueixin la tendència descendent", segons l'ACA. Els 38 hm³ d'aigua que han aportat aquestes instal·lacions al sistema en els primers set mesos de l'any han estat crucials per allargar les reserves, que sense aquest recurs avui estarien sis punts per sota, al 33%.

I mentre bona part del país ja està amb el semàfor en alerta per sequera, l'àrea metropolitana de Barcelona es manté a l'avantsala, la prealerta, i encara sense cap tipus de restricció. El sistema Ter-Llobregat, que abasteix bona part de la població, està al 39% i el Govern preveu que es mantingui així encara unes setmanes tot i que la pluja no arribi. Ara bé, si la sequera s'allargà fins ben entrat el mes de setembre, la Generalitat ja va advertir que també l'àrea metropolitana podria entrar en alerta.

Efectes sobre la campanya de reg

Pel que fa a les conques catalanes que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) –de gestió estatal–, la situació de falta d'aigua s'ha aguditzat aquesta setmana i ha dut a anunciar mesures que anticiparan el final de la campanya de reg als agricultors de manera forçosa si no plou. Això vol dir que en comptes d'acabar el 30 de setembre com estava previst, podria finalitzar a mitjans del mes que ve. En concret, la CHE ha dit que tallarà l'aigua als regants quan la suma de les reserves dels pantans de Rialb i Oliana estigui per sota del 7%, segons va avançar l'ACN.

L'embassament de Rialb, concretament, ja està en una situació crítica, per sota del 7%, cosa que ha obligat Acciona, l'empresa que el gestiona, a aturar la central elèctrica ubicada en aquesta presa. Des de dimecres no hi ha activitat, una circumstància mai vista des que es va posar en marxa el 2009. Avui Rialb té 24,1 hectòmetres cúbics d'aigua i la CHE preveu el tall quan baixi fins als 15. A Oliana, la situació és una mica millor: està al 39,48%, però la CHE ja compta que si arriba a baixar dels actuals 33,3 hectòmetres fins als 20, i tenint Rialb sota mínims, es donaria l'escenari de talls al regadiu per garantir l'aigua potable.

El tall no només afectarà els regants del canal d'Urgell, sinó també els del Segarra-Garrigues. De fet, dimecres la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ja va anunciar mesures per adaptar-se a la situació i va acordar que, atesa la situació de sequera i les baixes reserves als embassaments, calia procedir a una reducció del cabal a 20,5 metres cúbics i per a la setmana que ve a 17 metres cúbics. Així mateix, al canal auxiliar es preveu reduir els cabals de manera progressiva, ajustant-se a les necessitats dels cultius durant el mes de setembre.

La factura que pot passar la sequera al sector agrícola i ramader s’abordarà pròximament en una reunió que convocarà el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. La trobada arriba amb les reserves d’aigua a Espanya per sota del 37%, uns nivells que no es veien des de fa 27 anys.

stats