Medi Ambient

Els treballs per reforçar el litoral del delta de l’Ebre s’allargaran durant cinc anys

Les primeres obres del Pla Estratègia Delta comencen amb el recreixement de camins per contenir l’entrada d’aigua de mar als arrossars

3 min
Un tram de canal al delta de l'Ebre, on s'ha situat una estació de bombeig

DeltebreEls pagesos de l’arròs del delta de l’Ebre tenen marcada a la memòria la data 21 de gener del 2020. “Aquell dia el temporal Gloria va trencar els camins de guarda propers al mar [d’una alçada d’uns 30 cm] i va inundar els arrossars que estaven per sota del nivell del mar. En alguns punts, l’aigua salada va arribar més de dos quilòmetres terra endins”, recordava aquest matí Manel Ferré, president de la Comunitat General de Regants de la Dreta de l’Ebre. Les finques que més van patir els efectes de la tempesta eren al voltant de la platja de Marquesa, al municipi de Deltebre. I aquest racó del Delta és, precisament, un dels punts pels quals s’ha començat a implementar l’Estratègia Delta, un pla d’actuacions impulsat per la Generalitat de Catalunya per evitar la regressió i la subsidència –és a dir, l’enfonsament– d’aquesta zona humida del sud del Principat. 

Aquest divendres el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha visitat el Riet de la Zaida de Deltebre, on s’han aixecat dos camins de guarda de quatre metres d’amplada i 1,2 metres d’alçada, i on s’ha reforçat una estació de bombament que funcionarà gràcies a l’energia d’una nova planta fotovoltaica. Tot plegat amb l’objectiu de salvaguardar de l’aigua salada zones de conreu que estan enfonsades, entre 10 i 30 centímetres per sota del nivell del mar. Els pròxims mesos s’ampliarà la xarxa i s’actuarà en un perímetre de cinquanta-vuit quilòmetres al voltant de les llacunes de la Tancada, l’Encanyissada, del Canal Vell i de l’illa de Buda.

Més endavant, s’actuarà a la costa interior de les badies del Fangar i dels Alfacs, que són de titularitat del ministeri. Segons el calendari de treball establert per la mateixa Generalitat, les obres s’allargaran durant tres anys. Fins ara, s’hi han invertit sis milions d’euros, d’un projecte global que pujarà fins als quaranta. “L’Estratègia Delta és un exemple clar que les solucions als problemes d’aquest territori són possibles quan hi impliquem tots els agents, com els pagesos, els musclaires, els pescadors, els caçadors i tants d’altres”, ha remarcat el conseller.

Reforçar les platges

Més enllà de la recrescuda dels cordons de guarda en punts clau de l’interior de la plana deltaica, l’Estratègia Delta també preveu el moviment de terres per reforçar les platges, amb la creació de dunes de protecció a la zona de la Marquesa i l’illa de Buda i la consolidació de la zona del Trabucador, amb l’aportació total d’uns dotze milions de metres cúbics de sorra al frontal deltaic. El conseller ha recordat que ja “ha acabat l'estudi de la diametria de la costa, que ha permès conèixer el tipus de sorra disponible en aquest tram de litoral i determinar els punts d'on es poden extreure terres”.

Segons els càlculs del Govern, l'avantprojecte per als treballs de moviments de sorres i reforç de les platges podria estar enllestit l'estiu vinent, un cop el ministeri per a la Transició Ecològica doni el vistiplau. "Serà un procés administratiu complex, però al final del 2025 hauríem d'estar en condicions de començar l’obra. Calculem que d'aquí uns cinc anys el full de ruta que hem marcat en l’Estratègia Delta pugui estar executat del tot", ha afegit Mascort. El cost total de la inversió previst en el pla és de 120 milions d’euros que de moment assumirà la Generalitat.

stats