Societat 31/08/2017

El mediador designat per l'Estat força Eulen a pagar 200 euros més als treballadors i retirar els acomiadaments

L'empresa anuncia que acatarà el laude i el comitè diu que ho valorarà dissabte

Júlia Manresa
4 min
Cues als controls de seguretat de la T2 de l'aeroport del Prat

MadridGairebé la mateixa proposta que els treballadors ja havien rebutjat. El laude que ha presentat aquest dijous el mediador designat per l'Estat en el conflicte entre els treballadors d'Eulen i aquesta empresa de seguretat privada força l'empresa a pagar 200 euros més als empleats durant 12 mesos i a intensificar els filtres de seguretat. Així ho recull el laude presentat per Marcos Peña, el mediador del Consell Econòmic i Social, que va interposar el govern espanyol. La proposta també força l'empresa a suspendre totes les sancions imposades fins ara i els expedients oberts; per tant, els acomiadaments. El laude és d'obligat compliment a efectes retroactius des del 4 d'agost.

De fet, aquesta és la quantitat que la mediació de la Generalitat havia proposat durant la primera negociació i que l'empresa va acceptar però els treballadors van rebutjar. La reclamació dels empleats era un increment de 330 euros mensual. A més, cal matisar que aquesta retribució quedarà absorvida quan s'acabi de negociar el conveni col·lectiu del sector, tal com ha explicat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en una roda de premsa posterior a l'entrega del document. Això vol dir que si en la negociació col·lectiva entre empreses i treballadors del sector es decideix un increment salarial per complements de 100 euros, això quedarà comptabilitzat dins d'aquests 200 euros.

Els vigilants de seguretat demanaven un augment salarial del 30%, és a dir, de 330 euros, una demanda que, segons el secretari d'estat d'Infraestructures, Julio Gómez Pomar, estava "fora de lloc". Aleshores, aquest representat del govern espanyol ja va afirmar que Aena no tenia res a veure amb el conflicte, una cosa que ahir el ministre de Foment va reiterar.

Una altra de les reclamacions dels treballadors era un reforç dels filtres de vigilància amb més personal. El laude també recull aquesta demanda fixant un increment de plantilla als filtres de seguretat que hauran de passar a tenir fins a 5 vigilants per línia, que ara eren 4. En casos de més afluència de passatgers a l'aeroport, com per exemple en esdeveniments com el Mobile World Congress, es fixa que no hi podrà haver més de 50 treballadors de vacances per garantir un torn de 25 llocs de treball en moments de màxima afluència.

Aturar la vaga

El laude anul·la els acomiadaments amb un "pacte de pau"

A més, l'àrbitre estableix un "pacte de pau" pel qual considera que les dues parts "no han d'emprendre noves mesures de conflicte i vaga". El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ja havia afirmat ahir que amb aquest laude es posava "punt final" al conflicte i avisava els treballadors que no podien emprendre més protestes en contra del que es reculli al laude d'obligat compliment. El mateix ha reiterat el ministre De la Serna aquest dijous, que s'ha mostrat confiat que "les parts mostrin responsabilitat i compromís" i ha reiterat que el laude és d'obligat compliment i que, per tant, com queda explicitat, no han de continuar les prostestes si la seva causa queda especificada en la resolució.

Segons el ministre De la Serna, Eulen ja ha comunicat que tenia la intenció de reincorporar els dos treballadors acomiadats durant el conflicte.

L'empresa ja ha comunicat que acatarà la decisió de l'àrbitre. De moment, els sindicats no han valorat el document: ho faran dissabte en una compareixença a Barcelona i es reuniran en assemblea dilluns. Tot i això CCOO i la UGT ja han avisat que es plantegen interposar una demanda judicial contra el govern espanyol perquè consideren que "es vulneren els drets fonamentals com el de vaga i el de negociació col·lectiva".

"Una mesura excepcional"

El laude s'ha de complir obligatòriament

El ministre de Foment ha recordat que la mediació de l'Estat amb una resolució obligatòria ha sigut una solució "excepcional i extraordinària" tenint en compte la naturalesa i les implicacions del conflicte, una afirmació que ja havia reiterat ahir en la seva compareixença a la comissió de Foment del Congrés dels Diputats.

Els treballadors de l'empresa de seguretat privada Eulen van comenaçar aquest estiu protestes contra les seves condicions de treball, cosa que va provocar el caos a l'aeroport del Prat, amb hores de cua per passar els accessos de seguretat en ple pic de demanda. Eulen és la concessionària dels serveis de seguretat de l'aeroport de Barcelona i una de les grans companyies espanyoles de multiserveis que també té adjudicacions de serveis públics relacionats amb la neteja, llars d'infants o residències de gent gran.

Després que el caos s'anés estenent al llarg dels dies a l'aeròdrom català, el govern espanyol va decidir reforçar la seguretat de la infraestructura amb efectius de la Guàrdia Civil, atenent també la situació d'alerta quatre terrorista que es manté a dia d'avui arreu de l'Estat. Mentrestant, la Generalitat va començar un procés de mediació entre empresa i treballadors que també incloïa Aena però que els treballadors van rebutjar; per això, el govern espanyol va acabar imposant un arbitratge obligatori amb Marcos Peña, president del CES, com a intermediari.

Aquesta és una solució abrupta que força els treballadors a complir amb les condicions que el laude delimiti, però els mateixos sindicats ja han anunciat noves protestes després que l'empresa hagi emprès represàlies contra alguns empleats en considerar que no complien els serveis mínims. Tot i això, ara que el laude obliga l'empresa a fer marxa enrere amb les represàlies aquesta convoctòria de vaga queda per aclarir.

stats